Trump USA:s nye president

Det som få trodde var möjligt har skett. Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA. – Det är dags att sluta sig samman, sade han i sitt segertal. Under onsdagen har både den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton och den nuvarande presidenten Barack Obama kommenterat förlusten.

ANNONS
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Under onsdagskvällen, svensk tid, talade Hillary Clinton för första gången till det amerikanska folket efter den förkrossande förlusten.

- Jag vet hur besvikna ni är, jag är det också, saClinton med en röst som stockar sig lite.

- Det är smärtsamt och kommer att vara det länge, sahon med sviktande röst till anhängare, donatorer och medarbetare på ett hotell i New York.

Hillary Clintonlämnade sin valvaka när valförlusten verkade nästan klar sent på valnatten, utan att säga något. I stället skickade hon fram sin kampanjchef för att tacka folket på vakan och säga att slaget ännu inte var förlorat, röster återstod att räkna. Men i onsdagens framträdande uppmanar hon sina följare att ge Donald Trump en chans.

ANNONS

- Vi är skyldiga honom ett öppet sinne och en möjlighet att styra, säger Clinton och framhåller att hon hoppas att han blir en framgångsrik president, en president för alla amerikaner.

Clinton pekar på att nationen måste enas, och säger sig vilja hjälpa Trump med det.

- Vi har sett att vår nation är mer splittrad än vi trodde, säger Clinton med sin make Bill och dottern Chelsea med make intill.

Hon vänder sig också till alla kvinnor, och påpekar att glastaket hon själv inte lyckats krossa kan sprängas snabbare än vad någon kan tro.

Gjort stolt

- Inget har gjort mig mer stolt, än att vara er förkämpe.

Hon säger, om Amerika, att "våra bästa dagar ligger fortfarande framför oss" och manar till att arbeta tillsammans för USA.

- Gud bevare er, och Gud bevare Förenta staterna, avslutar hon till ett enormt jubel.

Hon uppmanade i talet sina anhängare och väljare att ta fasta på att demokrati innebär mer än att lägga en röst vart fjärde år, det handlar också om att stå upp för de värderingar och rättigheter man tror på i vardagen.

"I slutändan tillhör vi alla samma lag"

Den nuvarande presidenten Barack Obama talade även han till det amerikanska folket under onsdagskvällen. Även han uppmanade till att ge Donald Trump en chans.

ANNONS

-Vi önskar nu alla att han (Trump) ska lyckas i sitt arbete att ena vårt land, säger avgående presidenten Barack Obama i Vita husets trädgård, tillsammans med vicepresident Joe Biden.

Obama fortsätter med att president George W Bush och hans medarbetare var oerhört professionella när de lämnade över makten 2008.

- Jag har instruerat mina medarbetare att följa det exemplet.

Hyllar Clinton

I sitt tal berättar Obama att han under kvällen ringde Hillary Clinton för att stötta henne i förlusten.

- Igår fick jag även prata med Hillary Clinton. Jag är stolt över henne. Hennes kampanj har varit historisk. Och hon och hennes kampanj har visat flickor och kvinnor överallt att det är möjligt för kvinnor att komma långt i politiken, säger han.

"Vi vill alla det som är bäst för landet"

I sitt tal talade Obama även om att man ska se bortom varandras olikheter.

- Vi är inte republikaner. Vi är inte demokrater. Vi är amerikaner. Vi vill alla ha det som är bäst för vårt land, säger Barack Obama.

Innan han och Joe Biden lämnade talarstolen avslutade Barack Obama med:

- I slutändan tillhör vi alla samma lag.

En mänskligare ton

Efter att det stod klart att Trump hade vunnit det amerikanska presidentvalet äntrade han talarstolen på Hilton Hotel i New York, USA.Republikanen, känd för att väcka heta känslor, hade i segerns stund en helt annan ton än vanligt.

ANNONS

– Jag har just fått ett samtal från Hillary Clinton som gratulerade oss till segern, och jag gratulerade henne och hennes familj för en väldigt hårt utkämpad kampanj. Hon kämpade väldigt hårt.

Nu är det tid för USA att läka såren, sade Trump.

– Till alla demokrater, republikaner och oberoende, säger jag att det är tid att sluta oss samman som ett enat folk.

Ska vara "alla" amerikaners president

Trump hävdar att han kommer att vara alla amerikaners president.

– Som jag sagt från början, vår kampanj var ingen kampanj utan snarare en otrolig och fantastisk rörelse, som utgjordes av hårt arbetade män och kvinnor som älskade sitt land och ville ha en ljusare framtid för sig själva och för sitt land.

– Den utgörs av en blandning av amerikaner från alla raser.

– Vi kommer att påbörja den brådskande uppgiften att återuppbygga vårt land och den amerikanska drömmen.

Lovar anställa miljontals

Trump säger att USA nu kommer att återuppbygga städer, sjukhus och infrastruktur, och kommer att anställa miljontals människor i samband med återuppbyggnaden.

– Vi har en stark plan för ekonomin. Vi kommer att fördubbla vår tillväxt, och samtidigt komma överens med världens länder. Ingen dröm eller utmaning är för stor. USA kommer inte att nöja sig med mindre än det bästa.

ANNONS

Vita Huset har ännu inte kommenterat resultatet. Däremot ringde president Barack Obama upp sin kommande efterträdare efter att det stod klart att han segrat, säger Trumps kampanjchef Kellyanne Conway till CNN. Hon beskriver det som att de hade ett "bra samtal" och att de kommer att träffas senare i veckan i Washington.

Vita Huset har tidigare meddelat att man kommer att göra plats i Obamas schema för ett möte med den tillträdande presidenten.

Förkrossande seger

Opinionsmätningarna missade uppenbarligen systematiskt stödet för den republikanske fastighetsmagnaten.

Chuck Todd, rutinerad analytiker på NBC, konstaterade att Trump lyckats ogiltigförklara "alla våra modeller och förutsägelser".

Trump vann inte bara i stora jämna delstater som Florida och Ohio utan även i en viktig stat där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania. Delstaten, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.

Den sista delstat som enligt AP gjorde att Trump nådde över de 270 elektorer som krävs var Wisconsin.

När rösterna nästan är färdigräknade framgår att omkring 800 000 röster skiljer de båda kandidaterna. I procent räknat blir det 47,9 mot 47,3 procent, men i elektorskollegiet blir utslaget avsevärt större. De sista staterna är inte klara men slutresultatet ser ut att kunna bli runt 306 elektorer för Trump mot Clintons 232.

ANNONS

Våldsamma protester

I Bayområdet i Kalifornien bränner människor sopor och slår sönder butiksfönster i protest mot Donald Trumps valvinst, enligt lokala medier.

Demonstranter i Oakland strax utanför San Francisco har tänt eld på bildäck och en docka föreställande Trump.

På University of California, Berkeley, har studenter anordnat en protestmanifestation på campus.

En av demonstranterna i Oakland blev påkörd av en bil då personen i fråga ställt sig på en motorväg för att hindra förbipasserande bilar.

Även i Seattle har demonstranter gett sig ut på gatorna och bland annat blockerat vägar.

USA-valet på GP.se

Vår särskilda USA-valsajt kan nås här eller genom att skriva in www-adressen: http://www.gp.se/nyheter/världen/usa-valet - där vi samlar alla artiklar som handlar om valet.

ANNONS