Den särskilde åklagaren Robert Mueller går förbi Vita huset på söndagen.
Den särskilde åklagaren Robert Mueller går förbi Vita huset på söndagen.

Trump: Totalt friad av Muellerrapporten

Varken president Donald Trump eller någon i hans kampanjorganisation har medvetet konspirerat med Ryssland för att påverka valet 2016. Den slutsatsen drar USA:s justitiedepartement av den så kallade Muellerrapporten. Ett stort frikännande, anser Trump.

ANNONS
|

- Ingen obstruktion (av rättvisan), ingen alls. Och det var ett totalt och fullständigt frikännande, säger presidenten vid en kort pressträff utanför presidentflygplanet, sedan justitieminister William Barr lämnat en sammanfattning av Muellerrapporten till kongressen.

Att det skulle ha funnits något samarbete mellan hans medarbetare och Ryssland är "det löjligaste" han kunnat tänka sig, säger presidenten.

- Det är synd att landet behövde gå igenom detta. Ärligt talat är det synd att det här landets president behövde gå igenom detta, som började innan jag ens hade blivit vald.

ANNONS

Trump säger att han tycker att någon nu borde ta en titt på "den andra sidan".

Hans advokat Rudy Giuliani är också nöjd.

- Det är bättre än jag väntade mig, säger han enligt CNN.

Vill fråga ut Barr

Demokraterna i kongressen kräver däremot alla papper på bordet. Jerry Nadler, demokrat och ordförande i representanthusets justitieutskott, skriver på Twitter att kongressen måste få tillgång till hela rapporten.

Nadler meddelar att han tänker kalla Barr att vittna inför utskottet med tanke på de "oroväckande motsägelser" som finns i sammanfattningen.

Toppdemokraterna Nancy Pelosi, talman i representanthuset, och Chuck Schumer, gruppledare i senaten, anser också att kongressen måste få ta del av rapporten i sin helhet. Barrs sammanfattning "väcker lika många frågor som den besvarar", säger de i ett gemensamt uttalande.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade i torsdags sin rapport om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet till justitieminister William Barr. Nu har Barr lämnat en sammanfattning till kongressen. Där skriver han att Robert Mueller funnit att "bevisen inte fastställer att presidenten var inblandad i någon underliggande brottslighet relaterad till rysk valpåverkan".

ANNONS

Trump frias inte

Mueller lämnar möjligheten öppen att åtala Trump för obstruktion av rättvisan. Det gäller alltså anklagelserna om att presidenten ska ha lagt sig i och försökt påverka Rysslandsutredningen på olika sätt.

Enligt Barr rapporterar Mueller att "medan denna rapport inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott så frikänner den honom inte heller".

Justitieministern drar däremot slutsatsen att det inte finns tillräckliga bevis för ett sådant åtal.

Mueller rekommenderar inga ytterligare åtal och det finns inga tidigare åtal som ännu inte offentliggjorts, enligt sammanfattningen.

Omfattande utredning

Det är ett digert material som Mueller har lämnat över efter två års utredning. Han har med 19 advokater till sin hjälp verkställt runt 500 husrannsakningar, hört runt 500 vittnen och tagit initiativ till 2800 domstolsorder om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis. De har haft 13 kontakter med utländska regeringar för att få bevismaterial överlämnat.

Mueller har i 22 månader utrett rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Trumps kampanjstab. Trump har återkommande kallat det hela för en häxjakt.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 personer åtalats.

TT

Fakta: Barrs sammanfattning

Rysk påverkan

"Den särskilde åklagarens utredning fastställde att det var två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016."

Dels beskriver Barr försök av "trollfabriken" Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag.

Dels beskriver han hackandet av datorer och servrar som tillhörde Demokraterna och Hillary Clinton, där materialet lämnades sedan över till sajten Wikileaks.

Inget samarbete

"Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016."

Inte heller när det gäller hackningen, "trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen".

Obstruktion av rättvisa

Ett antal ageranden av president Trump – "där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering" – har utretts som misstänkt obstruktion av rättvisa. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova lojalitet till presidenten.

Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll.

"Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'", skriver justitieministern.

Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis och poängterar att allt det som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

Inga fler åtal

"Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några stängda åtal som ännu inte offentliggjorts."

Detaljerna då?

Justitieministern är inte bunden att offentliggöra rapporten i sin helhet, men kongressen kan försöka vidta juridiska åtgärder.

Barr skriver att han tar allmänintresset i beaktning och att hans "mål och avsikt" är att släppa så mycket som möjligt av rapporten, "i enlighet med tillämpliga lagar, regleringar och departementspolicies". Ett arbete med detta pågår i samarbete med Mueller, skriver han.

ANNONS