USA:s förre president Donald Trump på scen i Greenville, North Carolina, där han talade på ett republikanskt partikonvent.
USA:s förre president Donald Trump på scen i Greenville, North Carolina, där han talade på ett republikanskt partikonvent. Bild: Chris Seward/AP/TT

Trump: Ser fram emot 2024

Avstängd från sociala medier, men inte desto mindre starkt inflytelserik i Republikanerna återvände USA:s förre president Donald Trump under lördagskvällen till den politiska scenen.
– Vårt land förstörs mitt framför våra ögon, sade han i ett tal i delstaten North Carolina och hintade om presidentvalet 2024, utan att ge några besked.

ANNONS

– Vår president!

Så presenterades Donald Trump av ordföranden för det republikanska partiet i North Carolina, Michael Whatley, när han klev upp på scenen i Greenville, en timme efter utsatt tid natten mot söndag, svensk tid.

Det var Donald Trumps första politiska framträdande utanför sin nya hemdelstat Florida sedan han lämnade Vita huset i januari och de 1 250 gästerna på Republikanernas konvent välkomnade den förre presidenten med en flera minuter lång applåd.

Kampanjtal

Det 90 minuter långa talet liknade hans kampanjtal under valrörelsen i fjol. Han hyllade genomgående sina politiska bedrifter – från bygget av muren mot Mexiko och skattesänkningar till utvecklandet av vaccin mot covid-19 – samtidigt som han angrep den sittande presidenten Joe Biden, vars politik han flera gånger kallade för socialism.

ANNONS

– När vi samlas här i kväll håller vårt land på att förstöras inför våra ögon, sade han.

Han fortsatte också att upprepa sina påståenden om att valet i fjol var riggat, men utan att lägga fram några som helst bevis för det.

– Det var det mest korrupta valet som någonsin har skett i vårt land, påstod han, och jämförde det med val som sker i mindre utvecklade demokratier.

– Valet kommer att bli ihågkommet som århundradets värsta illdåd. Vi kan aldrig låta det hända igen.

Samtliga amerikanska domstolar och delstater som har granskat valresultatet har avfärdat påstående om röstfusk och fastslagit att Bidens valseger är korrekt.

Tittar mot mellanårsvalet

Trump lovade att partiet ska komma tillbaka till mellanårsvalet nästa år, då det ska väljas nya ledamöter till kongressens två kamrar: representanthuset och senaten.

Och han hintade återigen om presidentvalet 2024 – utan att egentligen säga någonting.

– Vi ska vinna North Carolinas viktiga senatsval, och vi ska lägga grunden till att Republikanerna ännu en gång bär upp den framstående delstaten North Carolina, under ett år som jag ser väldigt mycket fram emot – 2024, sade Trump till publikens jubel.

Den 74-årige miljardären har öppet underhållit tanken på att kandidera till presidentposten vid nästa val och varje ord han säger vägs på guldvåg.

ANNONS

Kritiserade Facebook

Trump höll sitt tal dagen efter att Facebook meddelat att han kommer att vara avstängd från plattformen till minst januari 2023. Expresidenten var snabb med att kritisera Facebooks beslut, och vd:n Mark Zuckerberg fick sig en känga också i talet.

– De kanske tillåter mig att komma tillbaka om två år, men det är jag inte intresserad av, sade Trump kryptiskt.

Nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube stängde av Trump från sina plattformar kort efter det att hans anhängare stormat kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i år.

Efter stormningen av kongressen har bara ett fåtal republikaner på hög nivå brutit med den förre presidenten, som trots att det har gått nästan fem månader sedan han lämnade Vita huset fortfarande inte officiellt har erkänt sig besegrad i presidentvalet 2020.

ANNONS