Trump öppnar för att lyfta sanktioner mot Ryssland

Underrättelseuppgifter om att Ryssland kan ha påverkat USA:valet väcker "allvarlig oro" i USA:s senat. Trump, som hittills uttalat sig avfärdande om uppgifterna, fortsätter samtidigt att öppna för mer ryssvänlig politik.

ANNONS
|

USA:s tillträdande president Donald Trump kommer att behålla sanktionerna mot Ryssland "åtminstone för en tid", säger han i en intervju med Wall Street Journal.

– Om man kommer överens och om Ryssland verkligen hjälper oss, varför skulle någon ha sanktioner om någon gör bra saker? säger han i intervjun.

Kommentaren kom efter CNN:s rapport om att klassificerade rapporter som hade presenterats för Barack Obama och Donald Trump innehöll uppgifter om att Ryssland hade komprometterande personliga och ekonomiska uppgifter om Trump.

Till Wall Street Journal sa Donald Trump att han var redo att möta den ryske presidenten Vladimir Putin när han tillträder.

ANNONS

Samtidigt väcker underrättelseuppgifterna om Moskvas inblandning i valet i november och möjliga band till amerikanska partier"allvarlig oro" i USA:s senat. Nu ska senatens underrättelseutskott utreda de senaste uppgifterna om ryskt spionage.

Tjänstemän kan tvingas vittna

Utredningen, som stöds av både demokrater och republikaner, kan leda till att tjänstemän både i avgående presidenten Barack Obamas styre och tillträdande Donald Trumps, kan tvingas vittna.

Underrättelsetjänster i USA anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att ha beordrat ett försök att blanda sig i valet för att stödja Trump och skada motståndaren Hillary Clintons kampanj.

Trump tillbakavisar anklagelserna

Trump, som tillträder i nästa vecka, har upprepade gånger tillbakavisat påståenden om att Moskva hjälpte honom till segern i presidentvalet. Han har också jämfört amerikansk underrättelsetjänst med Nazityskland för att ha läckt analyser till medier för att underminera honom.

Det är dock inte klarlagt vem som läckt uppgifterna han syftar på. USA:s nationella underrättelsechef James Clapper har sagt att han inte tror att USA:s spionväsende ligger bakom läckan.

Enligt utskottet, förkortat SIC, kommer det mesta av utredningsarbetet att göras utan offentlig insyn.

"Utskottet kommer att följa underrättelseuppgifterna vart de än leder. Vi kommer att genomföra utredningen snabbt, och det kommer att bli rätt", förklarar SIC.

ANNONS