Trump ser ut att ta hem Florida, vilket kan göra valet till en rysare.
Trump ser ut att ta hem Florida, vilket kan göra valet till en rysare. Bild: Willie J. Allen Jr./ Orlando Sentinel via AP

Trump går mot vinst i Florida – håller liv i valet

Donald Trump går mot seger Florida. Han räddar därmed den delstat som kunnat avgöra valet tidigt till Joe Bidens fördel. Valnatten fortsätter att vara en rysare. Och utgången är oviss.

ANNONS
|

Trump följer röstsammanräkningen i Vita huset. Joe Biden är i sitt hem i Delaware. Vågmästarstaterna är ännu inte färdigräknade och tidiga siffror ger ingen klar indikation på valutgången. Men när de första rösterna räknats ledde Joe Biden i Ohio, North Carolina och Pennsylvania. Ingen kandidat har vunnit utan att segra i Ohio.

Delstaterna har olika regler för rösträkningen. Vissa räknar rösterna som avlagts i vallokalerna på valdagen först och därefter de förtida rösterna och brevrösterna. På det sättet tar det tid att nå fram till slutresultatet.

Tidig suck av lättnad för Trump

Men flertalet valdistrikt i Florida räknade de förtida rösterna tidigt och och hann därför med att få in dem samtidigt som rösterna i vallokalerna sammanställdes.

ANNONS

Trump och Biden låg jämnt när valdistrikt efter valdistrikt i Florida redovisades men Trump drog ifrån något när närmare 90 procent av rösterna räknats. Marginalerna i de små valdistrikten var på Trumps sida.

Om Trump klarar hem Florida kan han dra en tidig suck av lättnad. Om han förlorat sin hemstat hade hans möjligheter varit små att få ihop den magiska siffran 270 elektorsröster.

Valresultatet kan dröja

Florida kan bli en delstat där rösterna räknas om vid ett extremt jämnt val. Det var i Florida som presidentvalet avgjordes efter sex veckors valkaos.

Röstsammanräkningen kan komma att ifrågasättas i en rad jämna delstater. Det handlar i första hand om förtida röster och brevröster. Det betyder att valresultatet kan dröja om rösträkningen i flera vågmåstarstater måste göras om.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS