Donald Trump får inte stå med på röstsedeln i Colorado i det kommande primärvalet, beslutade delstatens domstol. Trump har sagt att man kommer överklaga beslutet i USA:s högsta domstol.
Donald Trump får inte stå med på röstsedeln i Colorado i det kommande primärvalet, beslutade delstatens domstol. Trump har sagt att man kommer överklaga beslutet i USA:s högsta domstol. Bild: Reba Saldanha

Trump får inte stå med på valsedlar i Colorado – det händer nu

Donald Trump rasar efter att hans namn inte får stå med på röstsedlarna i Colorado inför det kommande primärvalet. Rimligt efter stormningen av Kapitolium, menar domstolen. Tyranniskt, säger Trump.
Men vad innebär det och vad händer nu? Och kan det smitta av sig på andra delstater?

ANNONS

Tidigare i veckan slog en politisk bomb ner i USA. Domstolen i Colorado hade beslutat att Donald Trump diskas från primärvalet. Hans namn kommer inte att få stå med på röstsedlarna i delstaten.

Det dröjde inte länge innan det plingade till i Trumpanhängarnas mejlkorgar:

”Ohederliga Joe och Demokraterna vet att de inte kan slå oss i valet, deras nya plan är ogiltigförklara varenda Trump-valsedel i landet", stod det i kampanjmejlen.

Själv kallade ex-presidenten beslutet för ”tyranniskt”.

Det här kom domstolen i Colorado fram till

Colorado-domstolen hänvisar sitt beslut till den amerikanska konstitutionen, närmare bestämt det tredje stycket i det 14:e tillägget.

Där står det att man inte får ha ett politiskt ämbete om man har svurit en ed om att försvara grundlagen men sedan deltagit i ett uppror eller en revolt mot USA. Och det är just ett uppror som man anser att stormningen mot Kapitolium den 6 januari 2021 var, och att Trump ”öppet, frivilligt och direkt deltagit i upproret” med sina aktioner.

ANNONS

”Dessa slutsatser har inte dragits lättvindigt”, skrev domarna efter sitt beslut, rapporterar Reuters.

"Vi är medvetna om omfattningen och tyngden av de frågor som nu ligger framför oss. Vi är också medvetna om vår högtidliga plikt att tillämpa lagen, utan rädsla eller gunst, och utan att låta oss påverkas av allmänhetens reaktion på de beslut som lagen kräver att vi når."

Men den högsta domstolen i Washington DC lär få sista ordet. Trumps administration har lovat att man snabbt kommer att överklaga. Vad som senare beslutas lär få ringar på vattnet, särskilt om landets högsta domstol skulle komma fram till att Trump kan diskvalificeras i Colorado.

– Det är en gammal lag som man lutar sig mot. Det skulle ligga i linje med Högsta domstolen att göra en bokstavstrogen tolkning av det som står, men det är inte säkert att de gör det, säger Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet, som forskar om politiska valkampanjer med inriktning på USA.

– Ska man följa valet måste man ägna lika mycket tid åt vad domstolarna gör, för det är mycket som kommer att utspela sig där.

Hatretorik ökar på högerextrema forum

Trots att domstolen nu försöker blockera Trump så kan det komma att få en motsatt effekt, menar flera politiska experter.

ANNONS

– Colorado är en demokratisk delstat, så i praktiken spelar det inte så stor roll för dem. De hade nog röstat på en demokratisk kandidat, säger Bengt Johansson.

Däremot kan det ge ringar på vattnet då flera andra delstater övervägt liknande åtgärder. Skulle det leda till att man försöker diskvalificera Trump i en vågmästarstat, alltså där preferensen för en republikansk eller demokratisk kandidat varierar från val till val, så skulle det kunna innebära ett underläge för Trump i presidentvalet.

Dessutom kan det även utnyttjas av Trump-administrationen som ammunition för sin egen sak.

– Han kommer att använda detta i sin kampanj, säger Bengt Johansson.

– Det är lätt att som svensk tänka att det är förödande för en kandidat att vara inblandad i en massa åtal. Men de som röstar på Trump ser inte domstolarna som opartiska, utan som politiska och en del av etablissemanget.

NBC News rapporterar att bara 24 timmar efter att Colorados domstol fattat sitt beslut så började sociala medier ”översvämmas” av hot mot domarna.

– Vi såg att termerna "uppror" och "inbördeskrig" verkligen började trenda bara några timmar efter Colorado-beslutet, säger Daniel Jones, president för Advance Democracy, en icke-partisk ideell forskargrupp baserad i Washington DC, till NPR News.

ANNONS

LÄS MER:Trump om diskningen i Colorado: "Tyrannisk"

LÄS MER:Domare pausar Trumpfall

ANNONS