"Trump får ammunition till sin antiterrorkampanj"

ANNONS
|

Dåden i London skedde på årsdagen av terrorattentaten i Bryssel då självmordbombare utlöste sina sprängladdningar på flygplatsen och vid en tunnelbanestation i närheten av EU:s högkvarter. I Belgien hölls minneshögtidligheter bara timmarna före händelseutvecklingen i London.

Den brittiska polisen beskriver attackerna som terrordåd. De kom bara dygnen efter beskedet att Storbritannien verkställer utslaget i Brexitomröstningen för ett knappt år sedan och går vidare med utträdet ur EU.

Att flera dåd skedde samtidigt i och i närheten av parlamentet gör att de måste ses som ett slag mot den brittiska demokratin.Oberoende av vilka som står bakom är detta ett av de allvarligaste dåden som genomförts i anknytning till det politiska systemet . Att premiärminister Theresa May befann sig i parlamentet - men direkt fördes i säkerhet - tyder på att gärningspersonerna planerat attentaten för att skapa största möjliga uppmärksamhet.

ANNONS

Oron för terrordåd i Europa är redan påtaglig och flyktingfientliga strömningar finns i alla EU:s medlemsnationer. Trots att det fortfarande inte är utrett exakt vilka motiv som finns bakom dåden i London kan de utnyttjas i de kommande valen i Frankrike och Tyskland. Inför Brexitomröstningen mördades en kvinnlig EU- vänlig labourparlamentariker av en brittisk man som var motståndare till fortsatt EU -medlemskap. Brexit fortsätter att splittra nationen och det finns en invadrarkritisk underton i hela Brexitdebatten.

London har visserligen en vana vid attentat med olika bevekelsegrunder sedan årtionden tillbaka. Den nordirländska konflikten tillhörde tidigare den allvarligaste . Men terrorn är numera ett ständigt närvarande hot i många länder i Europa och manifestationen på ettårsdagen av dåden i Bryssel visar att nerverna ständigt finns på ytan. Den polisiära och militära närvaron var tydlig vid minneshögtidligheten. Den politiska polariseringen i Europa är också påfallande vilket det just genomförda valet i Nederländerna visade. Frankrikes kaotiska presidentval kan ge Marine Le Pens ytterlighetsparti vind i seglen.

Donald Trump har pekat ut Europa som grogrund för extremism ochterror och hänvisat till flyktingsituationen. Dåden i London blir i Trumps logik ännu ett exempel på att hans världsanalys är korrektoch att det är rätt att hindra människor från sex i huvudsak muslimska länder att komma till USA. Han hänvisar till att den amerikanska säkerheten måste prioriteras.

ANNONS

Det har därför mindre betydelse för Trump vilka gärningspersonerna i London är eller vilka motiv de har. Trump anser att Europa som helhet skapat ett klimat som lett till att extrema krafter kunnat växa sig starka.

Hur Europa skall skydda sig mot olika former av terrorism är den allvarligaste huvudvärken för de europeiska ledarna. Eftersom väljarna i EU -länderna rankar flyktingkrisen som en av de viktigaste frågorna måste den hanteras ansvarsfullt oberoende av åsikt i sakfrågan. Här finns ingen enighet ännu inom EU vilket infekterar både den politiska umgängestonen vid EU:s toppmöten och vid överläggningarna i Europaparlamentet.

Terrordåden i Europa hotar gemenskapen och kan i förlängningen leda till beslut från fler länder än Storbritannien att lämna EU.

Den ständigt närvarande vaksamheten i städer som Bryssel , Paris och London smittar enkelt av sig också på andra städer där rädslan för terrordåd ligger latent. Med den senaste attacken vid det brittiska parlamentet tilltar oron.

ANNONS