USA:s expresident Donald Trump under ett valmöte i South Carolina i lördags.
USA:s expresident Donald Trump under ett valmöte i South Carolina i lördags. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Trump begär att HD skjuter på rättegång

ANNONS

USA:s tidigare president Donald Trump har officiellt begärt att Högsta domstolen skjuter på rättegången där han står åtalad för uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021. Hans överklagan var väntad.

En federal appellationsdomstol beslutade tidigare i februari att Trump inte har åtalsimmunitet i fallet och därmed kan åtalas. Expresidenten hade till måndagen på sig att överklaga och av de papper hans advokater har lämnat in till HD framgår att han vill att domstolen ska ompröva beslutet eftersom han enligt egen åsikt har åtalsimmunitet.

Donald Trump befann sig på måndagen i en domstol, i Florida, där förberedande överläggningar om en annan kommande rättegång hölls. Det åtalet gäller expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset.

ANNONS

Den rättegången är planerad att inledas den 20 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS