Martin Saliba dömdes för trippelmordet av hovrätten ihop med sin storebror Mark Saliba. Han är fortfarande på fri fot.
Martin Saliba dömdes för trippelmordet av hovrätten ihop med sin storebror Mark Saliba. Han är fortfarande på fri fot.

Trippelmördaren lämnas inte ut

Martin Saliba dömdes till livstids fängelse av hovrätten för trippelmordet i Uddevalla i början av året. Men nu meddelar libanesiska myndigheter att de inte tänker lämna ut trippelmördaren.

ANNONS
|

Livstidsdömde Martin Saliba, 22, har varit internationellt efterlyst sedan i januari. Det har pågått en intensiv jakt efter trippelmördaren som letts av polisens specialgrupp. Men nu står det alltså klart att Saliba finns i Libanon, men att han inte kommer lämnas ut.

– Libanesiska myndigheter har inte för avsikt att lämna ut Martin Saliba som finns i landet. Martin Saliba är libanesisk medborgare och landet lämnar inte ut sina egna medborgare, bekräftar Västra Götalandspolisens presstalesman Thomas Fuxborg.

LÄS OCKSÅ:Martin Saliba, 22, är fortfarande spårlöst försvunnen

I slutet av januari i årdömde hovrätten bröderna Mark, 23, och Martin, 22, Saliba till livstids fängelse för det brutala trippelmordet i Uddevalla i början av mars 2015.Martin Salibamedverkade vid större delen av hovrättsförhandlingen men försvann ut ur landet innan sista förhandlingsdagen.

ANNONS

– Vi vet att han lämnade Sverige 8-9/1 och att han åkte via Turkiet till Libanon. Även om det inte går att få Martin Saliba utlämnad ifrån Libanon kvarstår efterlysningen av honom, enligt Thomas Fuxborg.

LÄS OCKSÅ:Åklagare misstänkte att trippelmördaren skulle fly

Martin Saliba friades i tingsrätten för trippelmordet. Rätten ansåg att det inte utom rimligt tvivel gick att slå fast att han befunnit sig på brottsplatsen vid tidpunkten då skotten avlossades. Martin Salibas försvar stöddes av ett vittne som sett en man gå av en moped vid sjukhuset strax innan skottlossningen.

Men hovrätten såg annorlunda på saken. Därslog man i stället fast att Martin Saliba befunnit sig på brottsplatsen vid skottlossningen. Därför ansåg den högre rättsinstansen att hanskulle betraktas som delaktig i morden. Till stöd för detta fanns ett vittne som sett två personer med samma längd som bröderna både före och efter skottlossningen. Detta vittne ansågs ha varit mycket trovärdigt i sina iakttagelser.

Därför dömdes båda bröderna för morden till livstids fängelse i hovrätten.I och med att Martin Saliba inte fick prövningstillstånd i högsta domstolen stod hovrättens dom fast. Den äldre brodern, Mark Saliba, överklagade inte sin livstidsdom till HD.Även en 22-årig man som dömdes för grovt narkotikabrott i trippelmordsmålet fick avslag på sin överklagan till HD.

ANNONS
ANNONS