Tre kvinnor sköts till döds i staden Imatra i södra Karelen i Finland. Människor har tänt ljus för att hedra offren, två lokaltidningsjournalister och den socialdemokratiska ordföranden i stadsfullmäktige.
Tre kvinnor sköts till döds i staden Imatra i södra Karelen i Finland. Människor har tänt ljus för att hedra offren, två lokaltidningsjournalister och den socialdemokratiska ordföranden i stadsfullmäktige.

Trippelmord skakar finländsk småstad

Staden Imatra i Södra Karelen har sorg efter de brutala morden på ortens tyngsta politiker och två kvinnliga lokaltidningsjournalister.

ANNONS
|

Tiina Wilén-Jäppinen, socialdemokrat och mångårig ordförande i stadsfullmäktige, lämnade restaurangen Vuoksenvahti kring midnatt. Hon var i sällskap med de båda reportrarna från tidningarna Uutisvuoksi och Etelä-Saimaa när de mötte sin mördare.

Ett vittne som befann sig i närheten berättar för nyhetsbyrån FNB att mannen körde fram i bil till byggnaden. Han klev ut och öppnade eld med ett jaktgevär. Fyra-fem skott brändes av, och enligt polisen träffades kvinnorna i huvud eller bål. När polisen kom greps den 23-årige mannen. Han är från orten och känd av polisen för våldsbrott och stölder. Provtagningar visar att han inte var alkoholpåverkad.

ANNONS

- Vi misstänker i nuläget att det var en slump att kvinnorna sköts och ser inte något politiskt motiv, säger Heli Jämsén-Turkki.

Offren välkända

23-åringen har tillförordnats en försvare.

- Men vi har ännu inte haft några ingående förhör med honom, säger Heli Jämsén-Turkki.

De tre offren var välkända i trakten, som ligger nära gränsen mot Ryssland.

- Imatra är litet, så många känner varandra. Jag har träffat stadsfullmäktiges ordförande vid någon middag men var betydligt närmare bekant med de båda journalisterna. Vi brukade sammanstråla om somrarna i samband med ett arrangemang som polisen anordnar i staden Lappeenranta, berättar Jämsén-Turkki.

Får krishjälp

Pekka Lakka, innehållschef för både Uutisvuoksi och Etälä-Saimaa, berättar att de mördade journalisternas arbetskamrater får krishjälp.

ANNONS

- Vår redaktion arbetar i sorg. Våra tankar fylls av våra långvariga arbetskamraters våldsamma bortgång. Samtidigt försöker vi på alla sätt och vis hjälpa och stödja offrens anhöriga i deras bottenlösa sorg, säger han till finländska public service-bolaget Yle.

Heli Jämsén-Turkki berättar att hon varit verksam inom polisen i kring 30 år.

- Aldrig tidigare har jag varit med om något liknande. I mitt yrke är jag förstås beredd på att något sådant här kan inträffa, men ja: jag blev också chockad, säger hon.

ANNONS

Fakta: Trippelmordet i Finland

De tre kvinnorna sköts utanför restaurangen Vuoksenvahti i Imatra i landskapet Södra Karelen i Finland.

Två av offren var journalister vid lokaltidningar och den tredje var Imatra stadsfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Tiina Wilén-Jäppinen.

Den misstänkta trippelmördaren är 23 år gammal och bosatt i staden. Han greps kort efter dådet.

Gärningsmannen var inte alkoholpåverkad.

Motivet är okänt. Polisen tror inte det är politiskt.

Mannen är känd av polisen för våldsbrott och stölder.

Gärningsmannen använde ett lagligt jaktgevär, som inte var hans eget.

Polisen misstänker att offren valdes ut slumpmässigt.

Källa: Yle, FNB.

ANNONS