Tre gepardungar dog – Indien försökte återinföra utrotade arten

Indien har gjort ett historiskt försök med att återinföra geparder i landet. Arten har varit utrotad i 70 år och återintroducerades i landet 2022 när man tog in åtta vilda geparder från Namibia. I mars kom glädjebeskedet att en kull på fyra gepardungar fötts i ett viltreservat i Indien – nu har tre av dem dött, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Gepardungarna föddes i mars och föräldrarna är två av de åtta geparder som återintroducerades i landet från Namibia 2022. Geparden förklarades som utdöd i Indien på 50-talet efter att de under flera års tid utsatts för jakt och minskade livsmiljöer.

I februari i år infördes ytterligare tolv geparder som transporterats till Indien från Sydafrika. Målet är att ta in omkring 100 geparder under de kommande tio åren.

Geparderna som tagits till Indien har släppts ut i en nationalpark i den indiska delstaten Madhya Pradesh.

Kritiker har tidigare varnat för höga dödstal bland djuren

De fyra gepardungarna som i mars föddes till glädjerop från bland annat landets miljöminister har nu gått ett tragiskt öde till mötes. Tisdagen den 23 maj dog en av gepardungarna och de två följande dagarna dog ytterligare två ungar. Enligt chefen för naturdepartementet i delstaten Madhya Pradesh dog gepardungarna av värme och uttorkning, rapporterar CNN.

ANNONS

Den fjärde gepardungen fångades in och vårdas nu.

– Dess tillstånd var inte heller särskilt bra, men efter behandlingen ser ungen mycket bättre ut, även om den är underviktig och lite svag. Både mamman och hennes återstående unge fortsätter att vara under observation, säger chefen för naturdepartementet till lokala medier enligt CNN.

Totalt har sex geparder dött under Indiens försök att återinföra arten i landet igen. Bland dess finns de tre döda gepardungarna, två geparder som kommit till Indien från Sydafrika och en av geparderna från Namibia, rapporterar CNN.

Kritiker har tidigare varnat för att djuren som införts i landet kan få svårt att anpassa sig och har kallat försöket ett PR-jippo. Man har tidigare varnat för att dödstalen bland djuren väntas bli höga och att nya djur ständigt behöver införas.

LÄS MER:Gepardbebisar har fötts i Indien för första gången sedan de utrotades

LÄS MER:Geparder släpps ut i indiska vildmarken

LÄS MER:Indien tar in geparder 70 år efter utrotning

ANNONS