En regeringsbyggnad i utbrytarregionen Transnistrien 2022.
En regeringsbyggnad i utbrytarregionen Transnistrien 2022. Bild: Transnistriens inrikesdepartement/AP/TT

Transnistrien ber om ryskt "skydd"

Den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien ber Ryssland om "skydd", enligt en resolution som antagits i den autonoma regionen. Oron för att Transnistrien ska ansluta sig formellt till Ryssland stiger.

ANNONS
|

Utspelet från utbrytarregionens styre sker i ljuset av varningar om att Ryssland står i begrepp att annektera Transnistrien, en smal landremsa som styrts av proryska krafter sedan Sovjetunionens fall.

Skälet till förfrågan sägs enligt det Rysslandsstödda styret där vara "ökade påtryckningar från Moldavien". Myndigheterna i utbrytarregionen hävdar att Moldavien utkämpar ett "ekonomiskt krig" mot Transnistrien och att invånarna behöver ryskt stöd för att stå emot pressen.

Moldaviens regering avvisar utspelet, som den kallar för propaganda.

Ryssland: En prioritering

Det ryska utrikesdepartementet svarar "att skydda intressena hos invånarna i Transnistrien, våra landsmän, är en av våra prioriteringar", enligt ryska statliga nyhetsbyråer.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har bedömare varnat för att Moskva kan ha planer för Transnistrien. En rysk annektering av regionen, som gränsar till Ukraina i öst, skulle innebära att Ukraina utkämpar ett tvåfrontskrig.

ANNONS

Den amerikanska tankesmedjan ISW varnade i veckan för att Rysslands president Vladimir Putin kan komma att förkunna en annektering under torsdagens årliga tal till parlamentet i Moskva.

Rysk militär närvaro

Det rysktalande Transnistrien bröt sig ur Moldavien i samband med Sovjetunionens upplösning i början av 1990-talet. Sedan dess fungerar regionen i praktiken som en självstyrande stat med ryskt ekonomiskt stöd och rysk militär närvaro. Runt 1 500 ryska soldater är permanent stationerade i regionen.

Internationellt erkänns Transnistrien endast som en del av Moldavien. Vid en folkomröstning 2006, som inte erkänns som legitim internationellt, röstade 97,2 procent av invånarna för att ansluta sig till Ryssland.

Fakta: Transnistrien

Transnistrien är en självstyrande landremsa längs med Moldaviens östra gräns mot Ukraina. Området är till ytan ungefär lika stort som Gästrikland.

Invånarna i Transnistrien uppges uppgå till omkring 465 000. Ryssar och moldaver utgör 30 procent vardera och övriga är ukrainare.

Efter andra världskriget inkorporerades Transnistrien i den sovjetiska delrepubliken Moldavien. När Sovjetunionen föll samman fanns det bland icke-rumänskspråkiga invånare viss vilja att hålla fast vid banden till Moskva, snarare än att stärka dem med Rumänien.

Transnistrien utropade sig till en separat Sovjetrepublik och 1992 utkämpades ett kort krig med minst 600–700 dödsoffer. Den ryska armén gick in på transnistriernas sida innan kriget slutade med en vapenvila.

ANNONS