Transnistrien, område i Moldavien. Lägeskarta.
Transnistrien, område i Moldavien. Lägeskarta. Bild: Anna-Lena Lindqvist

Transnistrien anklagar Ukraina för attack

Den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien hävdar att Ukraina ligger bakom en drönarattack på en militäranläggning i regionens huvudstad Tiraspol.
Både Moldavien och Ukraina avfärdar anklagelsen som en rysk provokation.

ANNONS

De proryska myndigheterna i Transnistrien har gått ut med att en explosion ägt rum, följt av en brand, som troligtvis orsakats av en kamikazedrönare från länet Odessa i Ukraina. Ingen uppges ha skadats.

Grynigt fotomaterial som distribuerats av separatistmyndigheter visar ett föremål som slår in i en militärhelikopter som står på en flygbas, omgiven av fält.

Ukraina beskyller Ryssland

Moldavien avfärdar uppgifterna som ett försök att framkalla rädsla och panik.

"Den militära teknik som syns i bildmaterialet har inte varit i bruk på flera år", står det i ett uttalande från den moldaviska myndighet som hanterar frågor om Transnistrien.

Moldavien, som varit i kontakt med Ukraina, bekräftar inte någon attack i regionen, enligt uttalandet.

ANNONS

Enligt Ukraina har attacken, som Kiev kallar för en provokation, orkestrerats av Ryssland.

Moskva har utfört en provokation med falska uppgifter i Transnistrien med syfte att manipulera informationsspridningen, kommenterar en ukrainsk myndighet mot desinformation.

Bedömare har varnat

I slutet av februari bad den Kremllojala ledningen i Transnistrien Ryssland om "skydd", enligt en resolution som antogs i den autonoma regionen.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har bedömare varnat för att Moskva kan ha planer för Transnistrien.

Det rysktalande Transnistrien bröt sig ur Moldavien i samband med Sovjetunionens upplösning i början av 1990-talet. Sedan dess fungerar regionen i praktiken som en självstyrande stat med ryskt ekonomiskt stöd och rysk militär närvaro.

Internationellt erkänns Transnistrien endast som en del av Moldavien. Vid en folkomröstning 2006, som inte ses som legitim internationellt, röstade 97,2 procent av invånarna för att ansluta sig till Ryssland.

ANNONS