Ilskna demonstranter i EU-kvarteren i Bryssel på måndagen.
Ilskna demonstranter i EU-kvarteren i Bryssel på måndagen. Bild: Nicolas Landemard/AP/TT

Traktorkaos och tårgas i Bryssel

Omgivna av tutande traktorer och brinnande bildäck försöker EU hitta sätt att möta den senaste tidens bondeprotester.
Både tårgas och vattenkanoner användes när tusentals demonstrerade i Bryssel.

ANNONS
|

Enligt polisen deltog närmare 1 000 traktorer när främst belgiska och italienska jordbrukaraktivister samlades i EU-kvarteren under måndagen. Bildäck eldades och ägg och apelsiner kastades på några av byggnaderna.

Tre poliser skadades under mindre sammanstötningar, enligt tidningen Le Soir.

Protesten skedde samtidigt som EU-ländernas jordbruksministrar diskuterade läget. EU-kommissionen har lagt fram en lista på allehanda åtgärder – exempelvis för att halvera antalet kontroller på gårdarna och minska risken för dubbelbestraffning.

Belgiska jordbruksorganisationen Fugea kräver mer.

– Vi lugnar oss inte förrän det införts kraftiga åtgärder, särskilt för att stoppa Mercosur-avtalet (om EU-handel med Latinamerika), säger Timothée Petel från Fugea enligt Le Soir.

ANNONS

Parallellt riktar miljöaktivister hård kritik mot storföretag och mäktiga organisationer inom livsmedels- och kemibranschen.

"Det här är de parter som håller kvar stödsystemet och regler som bara gynnar de största och mest industriliknande gårdarna", säger Marco Contiero från Greenpeace i ett uttalande.

Fakta: Bondeprotester i EU

Våldsamma jordbruksprotester har inträffat i flera tunga EU-länder som Tyskland, Frankrike, Spanien, Polen och Italien den senaste tiden.

Orsakerna är olika och till viss mån nationella, exempelvis mot slopade tyska bränslesubventioner. Men många riktar också hård kritik mot konkurrens utifrån samt vad man anser vara alltför strikta EU-regler och klimatåtgärder.

Protesterna har lett till krav på att slopa flera av de åtgärder som drivits igenom under EU:s "gröna giv", till exempel den naturrestaureringslag som EU-parlamentet ska hålla sin slutomröstning om under tisdagen.

ANNONS