Räddningsarbetare letar efter överlevande efter ett jordskred nära Naga city i Filippinerna.
Räddningsarbetare letar efter överlevande efter ett jordskred nära Naga city i Filippinerna.

Tolv döda i jordskred – många saknas

Minst tolv människor har omkommit i centrala Filippinerna, där ett kraftigt monsunregn orsakat ett jordskred i ett jordbrukssamhälle. Dödstalet kan stiga kraftigt, meddelar landets myndigheter.

ANNONS
|

- Vi har tolv döda nu, säger Julius Regner, talesperson för civilförsvaret, och tillägger att minst 50 personer listats som saknade.

Jordskredet inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i byn Tina-an på ön Cebu, och räddningsarbetet pågår. Omkring 100 räddningsarbetare arbetar vid platsen med tung utrustning, säger Regner.

Jord- och lermassan slog in över minst tio bostadshus.

- Till och med fyravåningshus har begravts, säger vittnet John Rhay Repuesto Echavez.

ANNONS

Han berättar om sin granne som efter skredet stod och grät framför sin systers hus.

- Det fanns ingenting kvar, inte ens toppen av taket var synligt. Hela hennes systers familj begravdes.

Jordskredet kommer bara dagar efter att tyfonen Mangkhut, den kraftigaste stormen i Filippinerna hittills i år, gått hårt åt de norra delarna av landet. Av de nära 90 människor som mist livet i tyfonen omkom de flesta i jordskred. Mangkhut ledde till stora översvämningar och förstörelse när den drog fram i helgen och räddningsarbetet efter tyfonen pågår fortfarande.

TT-AFP

Fakta: Så sker jordskred

Ett jordskred inträffar när jord och mark lossnar och sedan glider längs en sluttning. Mark som sluttar och som innehåller mycket lera har större risk att drabbas av jordskred. Ju mer vatten som lerjorden innehåller desto större är risken att den kan börja röra på sig.

Jordskred kan utlösas av jordbävningar eller häftiga regn.

Källa: NE

ANNONS