Østre landsret i Köpenhamn har kommit fram till att en före detta Malmöbo har förberett ett terrordåd i Köpenhamn. Arkivbild.
Østre landsret i Köpenhamn har kommit fram till att en före detta Malmöbo har förberett ett terrordåd i Köpenhamn. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tolv års fängelse för terrorplaner i Köpenhamn

En tidigare Malmöbo döms för förberedelse av ett terrordåd i Köpenhamn för fyra år sedan. Dådet skulle utföras med hjälp av en tändsticksbomb.

ANNONS

Hovrätten Østre landsret dömer honom till tolv års fängelse, samma straff som han tidigare dömts till av Köpenhamns tingsrätt. Den i dag 33-årige mannen har genomgående nekat till brott.

Till skillnad från Köpenhamns tingsrätt anser hovrätten inte att det är helt klarlagt att mannen var knuten till terrorrörelsen IS. Däremot lade han dagen innan han kom till Köpenhamn ut ett videoklipp med sig själv på Facebook, som handlade om jihad och om att offra sig för profeten.

Planen var att tillsammans med en annan man tillverka en bomb av svavlet från 17 000 tändstickor.

De skulle mötas på Köpenhamns centralstation, men den andre mannen blev stoppad vid den dansktyska gränsen med bland annat knivar, tändstickor, fyrverkerier och walkietalkies i bagaget.

ANNONS

33-åringen har varit bosatt i Malmö, där han har varit åtalad för terrorbrott efter en anlagd brand i en föreningslokal. Han friades i Malmö tingsrätt i april 2017, men i domen slog domstolen fast att mannen sympatiserade med terrororganisationen IS.

ANNONS