I en intervju under söndagen kallade Tjeckiens president Milos Zeman transpersoner för motbjudande. Samtidigt ställde han sig bakom den ungerska lagen som förbjuder skildringar av homosexualitet.
I en intervju under söndagen kallade Tjeckiens president Milos Zeman transpersoner för motbjudande. Samtidigt ställde han sig bakom den ungerska lagen som förbjuder skildringar av homosexualitet. Bild: Lisa Leutner

Tjeckiens president kallar transpersoner för ”motbjudande”

Tjeckiens president Milos Zeman kallar transpersoner för ”motbjudande”. Uttalandet skedde under en intervju kring en ny kontroversiell lag som stiftats i Ungern, som förbjuder skildringar av homosexualitet.

ANNONS
|

För knappt två veckor sedan röstade Ungern igenom en ny lag. Den innebär att spridning av information som anses främja homosexualitet förbjuds, för alla under 18 år.

LÄS MER:Ilskan mot Ungern: "Inget att göra i EU"

LÄS MER:"Så galet" – tuffa ord mot Ungern i EU

Beslutet har väckt starka känslor i Europa och har fått EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att uttala sig.

– Den ungerska lagen är en skam, sade hon i en presskonferens förra veckan enligt Reuters.

Ett av länderna som står bakom Ungern i beslutet är Tjeckien, med president Milos Zeman i spetsen. I en intervju under söndagen sa presidenten: ”Jag ser ingen anledning att inte hålla med honom”, rapporterar CNN.

ANNONS

I ett senare uttalade kallade han även transsexuella för motbjudande:

– Jag kan förstå homosexuella, lesbiska och så vidare. Men vet du vilka jag inte kan förstå? Transpersoner. De är inneboende motbjudande.

LÄS MER:Strid i EU – Orbán manas ta sig en funderare

Enligt organisationen ILGA-Europe, som verkar mot diskriminering av hbtq-personers rättigheter, finns det nu en stor rädsla bland aktivister i landet att Tjeckien ska gå i Ungerns fotspår.

Presidentens uttalande sammanföll med flertalet Pridefiranden runt om i Europa.

ANNONS