Tjeckien står fortsatt utanför Istanbulkonventionen, som ett av endast fyra EU-länder. Här joggar en kvinna på Karlsbron i Prag. Arkivbild.
Tjeckien står fortsatt utanför Istanbulkonventionen, som ett av endast fyra EU-länder. Här joggar en kvinna på Karlsbron i Prag. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Tjeckien ratar avtal om våld mot kvinnor

ANNONS

Tjeckien fortsätter att som ett av få länder i Europa stå utanför Istanbulkonventionen, som syftar till att motverka våld i nära relationer och mot kvinnor.

Parlamentet i Prag har varit delat i fråga om att ratificera konventionen. I slutänden föll förslaget med ytterst liten marginal i senaten – 34 av 71 senatorer röstade för, vilket innebar att det saknades två röster för en majoritet.

Europarådet antog konventionen 2011. Av dess 46 medlemsstater är det åtta som står utanför: Armenien, Azerbajdzjan, Bulgarien, Georgien, Litauen, Slovakien, Tjeckien och Turkiet.

Tjeckien har liksom flera av dessa länder skrivit under avtalet, men ännu inte ratificerat det. I landet finns en stark konservativ opinion som anser att Istanbulkonventionens formuleringar går på tvärs med traditionella värderingar, vilket stöds även från kyrkligt håll.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS