Angela Merkel i samspråk med Frankrikes president Emmanuel macron och USA:s Donald Trump på G20-mötet i Hamburg, 2017.
Angela Merkel i samspråk med Frankrikes president Emmanuel macron och USA:s Donald Trump på G20-mötet i Hamburg, 2017. Bild: John MacDougall

Tio viktiga händelser under Merkels regeringstid

Som förbundskansler har Angela Merkel hamnat i blickfånget under flera större händelser. Hennes handlingar har inte alltid gjort henne uppskattad, men de har format bilden av EU:s längs sittande regeringschef.

ANNONS
|

GP listar tio händelser som definierade Angela Merkels politiska karriär.

LÄS MER:Så minns ”Generation Merkel” hennes tid som kansler

Bild: MICHAEL PROBST

2005 – Merkel blir kansler

grade crossed
Merkel väljs som den första kvinnan någonsin till kansler. Hon är också den första från Östtyskland att få posten. Under den första mandatperioden regerar hon med Socialdemokraterna, och Franz Müntefering som vice-kansler.
Bild: HERMANN J. KNIPPERTZ

2006 – Världens mäktigaste kvinna

grade crossed
Det amerikanska magasinet Forbes väljer henne som mäktigaste kvinnan i världen. Hon behöll titeln till 2010, när USA:s första dam Michelle Obama fick utmärkelsen. Året därpå vann hon återigen.
Bild: Gerald Herbert

2007 – Övertalar George W Bush i klimatfrågan

grade crossed
Merkel förmår USA:s president Georg W Bush att skriva under på en halvering av koldioxidutsläppen på G8-mötet i tyska Heiligendamm. De godkände då FN som aktionsplattform för klimatförändringsprocessen.
Bild: Daniel Roland

2008 – Finanskrisen

grade crossed
När finanskrisen drabbar världen sjösätter Angela Merkel ett konjunkturpaket på 60 miljarder euro för att rädda Tyskland ur den ekonomiska krisen. Det var Tysklands största räddningspaket sedan andra världskriget.
Bild: Michael Sohn

2011 – Tyskland lämnar kärnkraften

grade crossed
Efter kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima fattar Merkel beslut om att Tyskland ska sluta med kärnkraft från 2022. Beskedet kom som en överraskning, eftersom hon så sent som året innan hade haft en helt annan inställning i frågan.
Bild: Bernd von Jutrczenka

2015 – Flyktingkrisen

grade crossed
Merkel säger sin berömda mening ”Wir schaffen das!”, vi löser det, efter att många flyktingar sökt sig till Tyskland. På bilden låter ställer hon upp på en selfie med en asylsökande man. I september ville Merkel och Sveriges Stefan Löfven, tvärtemot de östeuropeiska länderna, att hela Europa skulle ha en kvot med flyktingar som alla skulle hjälpas åt att ta emot. Sverige och Tyskland tog emot flest flyktingar per invånare i Europa.
Bild: Michael Kappeler

2017 – Äktenskap för alla

grade crossed
Tysklands parlament röstar för äktenskap för alla, och även samkönade par kan nu gifta sig. Merkel öppnar för omröstningen, men röstar själv nej.

2019 – Det tredje könet

grade crossed
Ett tredje kön, ”divers”, röstas igenom i parlamentet. De som har både kvinnliga och manliga biologiska egenskaper får möjlighet att skriva in det i passet.
Bild: Martin Meissner

2020 – Coronapandemin

grade crossed
Tyskland växlar mellan nedstängning av samhället och ”lockdown light”, med ett mindre antal restriktioner. Många är glada över att en vetenskapskvinna är kansler, men hälsominister Jens Spahn får kraftig kritik. Motståndet mot åtgärderna är på sina håll kraftiga.
Bild: Rolf Vennenbernd

2021 – Feminist till slut

grade crossed
Två veckor innan det tyska valet går Angela Merkel ut och kallar sig själv feminist. När hon tidigare tillfrågats hade hon aldrig givit något svar, och många kritiserade kanslern för att hon som kvinna inte förde någon feministisk politik.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS