Palestinier betraktar förödelsen efter en israelisk attack mot Rafah i södra Gazaremsan i helgen.
Palestinier betraktar förödelsen efter en israelisk attack mot Rafah i södra Gazaremsan i helgen. Bild: Hatem Ali/AP/TT

Tidsfristen slut: Dags för Israels svar i Haag

Har Israel gjort tillräckligt för att förhindra folkmord i Gaza? I dag går Israels månadslånga tidsfrist ut efter förra månadens beslut i Internationella domstolen i Haag (ICJ).

ANNONS

Under dagen väntas Israel inkomma med en rapport om vad man gjort sedan 26 januari. Då meddelade ICJ – efter att Sydafrika anklagat Israel för brott mot folkmordskonventionen – att Israel måste släppa in nödhjälp, förhindra alla handlingar som kan utgöra folkmord samt "förebygga och bestraffa" uppvigling till folkmord. Israel fick en månad på sig att visa att man hörsammat ICJ:s beslut.

Sedan dess har ytterligare minst 3 500 palestinier – fler än 100 om dagen – dödats i israeliska attacker mot Gazaremsan. Sjukhus, skolor och annan civil infrastruktur har förstörts. Israel fortsätter att förhindra att nödhjälp når utsatta och använder svält av civila som ett vapen, hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett uttalande.

ANNONS

"Den israeliska regeringen har helt enkelt ignorerat domstolens beslut, och på vissa sätt till och med intensifierat sitt förtryck, bland annat genom att blockera livräddande nödhjälp", säger Omar Shakir, chef för HRW:s avdelning för Israel och Palestina.

Israels rapport till ICJ, som läggs fram av landets justitie- och utrikesdepartement, kommer enligt The Times of Israel inte bli offentlig.

ICJ är FN:s högsta domstol och dess beslut är rättsligt bindande, men möjligheterna att se till att besluten efterlevs är i praktiken begränsade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS