Theresa May tror nyval kan ge ökad stabilitet

ANNONS
|

Dagen efter att hon ringt drottning Elizabeth och meddelat sina planer kallade May hastigt till presskonferens. Platsen – utanför 10 Downing Street – indikerade att det var ett större tillkännagivande som väntade.

- Vi har just nu en unik möjlighet att få det här gjort, sade May.

Hon anser att Storbritannien behöver stabilitet inför EU-utträdet. Tidigare har hon uteslutit ett nyval och tisdagens besked är motvilligt, enligt henne.

ANNONS

- Sedan jag blev premiärminister har jag sagt att det inte bör hållas några val förrän 2020. Men nu har jag kommit fram till att det enda sättet att garantera stabilitet och trygghet de kommande åren är att hålla det här valet och få ert stöd för de beslut jag måste fatta.

Underhuset röstar

Underhuset kommer att rösta om nyvalet i morgon och två tredjedelars majoritet behövs. Eftersom oppositionspartiet Labour stödjer kraven väntas planerna på ett nyval gå i lås.

Mays konservativa parti leder bekvämt över Labour i opinionsundersökningar.

- Det råder ingen tvekan om att de konservativa har en stark position i opinionsundersökningarna, säger John Curtice, professor vid University of Strathclyde, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt honom skulle ett nyval resultera i en kraftig majoritet.

- På ett sätt så säger hon i huvudsak att anledningen till att vi behöver detta är att "vi behöver en regering som har en klar majoritet som stödjer den version av brexit som jag vill ha".

ANNONS

Curtice konstaterar att det finns splittringar inom Tories, men att det antagligen är ännu större splittring i oppositionen, vilket kan göra det svårt för Labour att samla sig till ett effektivt alternativ. May betonade också att valet står mellan ett "starkt och stabilt ledarskap" med henne som premiärminister och en "svag och instabil koalitionsregering" ledd av Jeremy Corbyn.

"Politisk missbedömning"

May räknar med att stärka Tories majoritet i parlamentet. I dag är mandatet hon sitter på svajigt kring förhandlingarna om ett EU-utträde. Majoriteten för det konservativa torypartiet är bara 17 stolar i underhuset och en del av parlamentsledamöterna har antytt att de kan tänka sig att rösta emot regeringens linje i en del nyckelfrågor kring utträdet.

Skottlands regeringschef, försteminister Nicola Sturgeon, kallar beskedet om nyval för ett "stor politisk missbedömning", men konstaterar att valets utgång kommer att påverka Skottlands framtida riktning.

Tyskland hoppas att valet kan ge mer klarhet om Londons ståndpunkter inför brexitförhandlingarna med EU, skriver utrikesminister Sigmar Gabriel i ett uttalande enligt AFP.

"Förutsägbarhet och pålitlighet är mer viktigt än någonsin tidigare efter Storbritanniens brexitröstning. Utdragen osäkerhet gör den politiska och ekonomiska relationen mellan Europa och Storbritannien inget gott", skriver han.

"Hitchcock regisserade Brexit"

Varken EU eller Storbritannien säger att planerna på ett nyval påverkar förhandlingarna kring utträdet ur EU. Unionens permanente rådsordförande Donald Tusk sade att han haft ett bra telefonsamtal med May efter beskedet. Han passade samtidigt på att ironisera över dramatiken i det brittiska EU-utträdet.

ANNONS

"Det var Hitchcock som regisserade brexit: Först en jordbävning, sedan ökar spänningen", skrev han på Twitter. Regissören Alfred Hitchcock ska ha sagt att en bra film börjar med en jordbävning för att följas av en ökad spänning.

Londonbörsen hade redan inför Mays presskonferens i dag inlett handelsdagen nedåt. Fallet tilltog dock efter Mays uttalande till minus 2,5 procent vid stängning – den lägsta nivån sedan februari för FTSE100-index.

Samtidigt stärktes det brittiska pundet till den högsta nivån sedan december mot kronan. Även räntorna på brittiska statspapper steg.

TT

Fakta: Theresa May

Theresa May, 60, var innan hon trädde in som premiärminister inrikesminister i David Camerons regering i sex år, vilket ses som en av de tuffaste ministerposterna i Storbritannien.

Hon efterträdde Cameron efter att lämna-sidan i brexitomröstningen förra sommaren.

Hon ansågs vara en effektiv och hårt arbetande minister och argumenterade för att stanna i EU, även om hon inte är någon passionerad EU-vän.

May arbetade som konsult inom finansvärlden innan hon blev politiker Har studerat geografi vid Oxford-universitetet.

Källa: Reuters

Fakta: Vägen mot brexit

Processen kring Storbritanniens utträde ur EU sattes i gång formellt 29 mars då landet åkallade Lissabonfördragets artikel 50. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk lade sedan fram sitt förslag till grundlinjer i hur övriga 27 EU-länder ska förhandla.

Tusks förslag ska sedan bearbetas fram till den 29 april då det är tänkt att ländernas stats- och regeringschefer ska kunna enas om sitt förhandlingsmandat.

Förhandlingarna kommer för EU:s del att ledas av förre EU-kommissionären Michel Barnier. Förhoppningen är att en uppgörelse ska vara klar till hösten 2018, för att sedan kunna godkännas av alla medlemsländer under den påföljande vintern och våren.

ANNONS