Terroristen Sayfullo Saipov dömd – kan straffas med döden

För första gången på 60 år kan New York utdöma dödsstraff, i en högprofilerad rättegång gällande ett terrordåd på Manhattan. Samtidigt har president Joe Biden länge lovat att avskaffa det federala dödsstraffet.
– Det enda som är konsekvent med Bidens inställning är hans inkonsekvens, säger professorn Austin Sarat.

ANNONS
|

Det var 2017 som Sayfullo Saipov körde in i en cykelbana på Manhattan med syfte att döda – och han har själv sagt att han inspirerats av andra IS-dåd. Åtta personer dog i attacken och nästan dubbelt så många skadades. I slutet av januari konstaterade domstolen att Saipov gjort sig skyldig till brott på 28 åtalspunkter – och i veckan inleddes den del av rättegången där de tolv jurymedlemmarna ska ta ställning till påföljden: ska Saipov dömas till döden eller inte?

Det skulle i så fall bli det första dödsstraffet i New York på 60 år. Fallet är också det första där ett federalt dödsstraff övervägs under Biden-administrationens två år, vilket är högintressant eftersom Biden under sin presidentvalskampanj lovade att avskaffa just det federala dödsstraffet.

ANNONS

– Det här fallet är anmärkningsvärt, för det är en indikator på om vi kommer att se mer av federala dödsstraff framöver. Biden-administrationen har varit emot det, men nu föreslår man det som påföljd, det sänder en tydlig signal, säger Mark Osler, juridikprofessor vid University of St. Thomas School of Law.

Konsekvent inkonsekvent

Austin Sarat, juridik- och politikprofessor vid Amherst College, och som skrivit kritiskt om dödsstraff, håller inte med.

– Saipov-fallet är inte representativt för vad som händer i frågan om dödsstraff i USA. Dödsstraffet är generellt på nedgång i USA men det är lätt att få en annan bild vid ett högprofilerat fall som detta, säger han.

Terrordådet på Manhattan 2017

• På Halloween 2017 utförde Sayfullo Saipov det dödligaste terrordådet i New York City sedan 11 september 2001.

• Saipov hyrde en pickup, som han körde in i en cykelbana på Manhattans sydvästra sida, längs med Hudson River. Han körde in i en rad människor, åtta personer dog och nästan dubbelt så många skadades.

• Efter attacken skrek Saipov ”Allahu akbar”, som betyder ”Gud är den störste.

• Saipov har själv uppgett att han inspirerats av videos på terrorattacker utförda av IS, och att han använde sig av en bil för att orsaka maximal skada mot civila.

• Saipov kommer ursprungligen från Uzbekistan men har bott i USA sedan 2010.

• I januari avslutades den första delen av rättegången, där han dömdes på samtliga 28 åtalspunkter.

• I veckan startade rättegångens andra del, där juryn ska ta ställning till om Saipov ska dömas till dödsstraff eller inte. Det är oklart hur lång tid processen kommer att ta.

Källa: New York Times.

Joe Biden har sedan han tillträdde beslutat om ett moratorium, som innebär att ingen av de 44 personer som befinner sig på federalt ”death row” kommer att avrättas under hans tid som president. Samtidigt, menar Austin Sarat, har Biden-administrationen via åklagare krävt dödsstraff som påföljd i flera fall, till exempel för Dzhokhar Tsarnaev som utförde ett terrordåd under Boston maraton 2013.

– Det enda som är konsekvent med Bidens inställning till det federala dödsstraffet är hans inkonsekvens. Jag tror att han försöker att navigera genom de politiska konflikter det skulle innebära att stoppa dödstraff, för det kan han inte göra på egen hand. Frågan skulle behöva gå genom kongressen, och hur stora är chanserna att förslaget skulle röstas igenom? Noll, säger Austin Sarat.

ANNONS
USA:s president Joe Biden har tidigare ”frusit” dödsstraff-domar på federal nivå. Han har tidigare gått ut och sagt att han är emot federala dödsstraff. Men det kan fortfarande bli aktuellt med dödsstraff för Saipov.
USA:s president Joe Biden har tidigare ”frusit” dödsstraff-domar på federal nivå. Han har tidigare gått ut och sagt att han är emot federala dödsstraff. Men det kan fortfarande bli aktuellt med dödsstraff för Saipov. Bild: Alex Brandon

”Svåraste utmaningen vi ber om”

I samband med Saipov-rättegången har juryns sammansättning diskuterats. Rättegången hålls i Manhattans södra distrikt och juryn består av tolv medborgare, som alltså inte har någon juridisk utbildning. För att dödsstraff ska bli Saipovs påföljd måste juryn vara enhällig.

– Att sitta några meter från en person och avgöra om han ska avrättas eller inte, det är en av de svåraste utmaningarna vi ber våra medborgare att hantera. Det som spelar roll är inte hur de känner initialt, utan hur bra de är på att övertyga de andra om sin åsikt. Demografiskt sett är det en högutbildad grupp på Manhattan, och om någon är bra på att argumentera kan det vara avgörande, säger Mark Osler.

Han tror inte att juryn kommer att vara enhälliga gällande dödsstraffet, men några saker kan knuffa fallet i en annan riktning.

– Generellt sett röstar folk på ett sätt som stämmer överens med deras egna intressen. Så fort det handlar om terrorism tänker folk på att de vill kunna vara trygga på sina gator. Det kan också påverka att vi för bara några dagar sedan hade en man som körde upp på en cykelbana i Brooklyn, en viss rädsla är så att säga färsk, säger Mark Osler.

ANNONS

Inte övergett ”jihad”

Försvaret har, enligt New York Post, velat ogiltigförklara rättegången just på grund av händelsen i Brooklyn, som de tror kan påverka juryn.

I måndags inleddes alltså rättegångens andra del, som handlar om påföljd, men ingen vet hur lång tid den processen kommer att ta.

– Åklagarna ska nu övertyga juryn om att dådet var så allvarligt att dödsstraff bör utdelas, så de kommer att använda sig mycket av vittnen. Försvarssidan däremot behöver vidga juryns perspektiv, visa på Saipovs liv, barndomen, relationer, att han blev vilseledd i sina övertygelser. Om jurymedlemmarna kan se en liten bit av sig själva i honom kommer de inte att rösta för dödsstraff, säger Mark Osler.

Enligt New York Times har åklagarna lyft fram att Saipov ”inte har övergett sin jihad” och att han inte visat någon ånger över dådet. De menar också att han är en fortsatt fara, även i fängelset, där han bland annat hotat att döda personal.

Advokaterna har i stället lagt vikt vid att ”cykeln av död måste stoppas någonstans”, enligt New York Times.

Rachel Pharn, som bevittnad dådet på nära håll och själv skadades, berättar för New York Times att hon behövt både terapi och medicinering för att komma vidare, och att hon ändå har dagliga flashbacks till händelsen.

ANNONS

– De senaste åren har varit de mest transformativa och inneburit mycket positiv utveckling, men ändå har det många gånger varit svårt att hitta viljan att leva, säger hon till New York Times.

GP har sökt åklagarsidan, Saipovs advokater samt Vita Huset. De har avböjt att kommentera.

LÄS MER:Hon blev första kvinnan att avrättas federalt i USA – på 67 år

LÄS MER:USA hade problem med var tredje avrättning

LÄS MER:Misstänkt åtalas för hatbrott efter masskjutningen i Buffalo

LÄS MER:Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen

ANNONS