Kvinnor tröstar varandra utanför hotellkomplexet.
Kvinnor tröstar varandra utanför hotellkomplexet.

Terrordåd i Nairobi – 21 dödsoffer

Angreppet mot ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi varade i nästan 20 timmar. Extremisterna dödade 21 personer enligt den kenyanska polisen.

ANNONS
|

Presidentens tv-tal hölls under morgonen medan man ännu trodde att antalet dödsoffer till följd av dådet var 14. Men på onsdagskvällen meddelade den kenyanska polisen att antalet döda stigit till 21.

Enligt Kenyas polischef Joseph Boinnet hade sex ytterligare kroppar hittats vid platsen och en polis hade oväntat avlidit till följd av sina skador.

Bland de döda var 16 kenyaner, en britt, en amerikan och tre ännu inte identifierade från andra afrikanska länder. 28 personer har enligt polisen fått sjukhusvård efter attacken.

Attacken utfördes av fem personer, som alla är döda, enligt Joseph Boinnet.

ANNONS

Förtvivlade anhöriga

Vid ett bårhus i närheten av hotellkomplexet Dusit D2 samlades förtvivlade anhöriga. En kvinna berättade att hon talade med sin syster under angreppet.

- Plötsligt började hon gråta och skrika, och jag kunde höra skott. Hennes telefon var fortfarande på, men hon pratade inte längre.

Flera personer bröt ihop när de fick beskedet att en kropp anlänt, med id-papper som tillhör en familjemedlem.

Angreppet inleddes på tisdagseftermiddagen, och sent på kvällen sade inrikesminister Fred Matiang'i att samtliga byggnader hade säkrats. Men när polis och militär under natten evakuerade en grupp överlevande, som då varit kvar i tolv timmar, hördes åter skottlossning och explosioner.

Fortfarande under tidig morgon fanns det uppgifter om att personer var instängda.

- De skjuter fortfarande från ett våningsplan, där vi tror att det fortfarande finns människor, sade en poliskälla till AFP tidigt på morgonen.

ANNONS

Senare sade presidenten att över 700 personer hade evakuerats från komplexet, där det finns ett hotell, restauranger och kontor.

Många av offren befann sig på en restaurang, enligt Reuters

Trumps Jerusalembeslut

Angreppet började med en explosion bland bilar utanför komplexet. En självmordsbombare detonerade sedan en sprängladdning på hotellet innan attentatsmännen tog sig in. På bilder från en övervakningskamera syns fyra beväpnade, svartklädda personer på en innergård i inledningen av attacken.

En talesperson för den somaliska terrorrörelsen al-Shabaab tog i ett tidigt skede på sig attentatet.

- Insatsen pågår. Vi kommer att ge detaljer senare, sade den sunniextrema organisationens militära talesperson Abdiasis Abu Musab till Reuters.

Under onsdagseftermiddagen rapporterade det USA-baserade övervakningsorganet Site att ett uttalande från al-Shabaab hittats och att gruppen där skriver att attacken bland annat ska ses som ett svar på USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Attacken är den första som gruppen står bakom i Nairobi sedan angreppet mot köpcentret Westgate 2013, där minst 67 personer dödades.

TT-AFP-Reuters

Fakta: al-Shabaab

al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.

Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad, uppskattas bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.

Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen i landet. Sedan Kenya gav sig in i konflikten 2011 för att bekämpa al-Shabaab har rörelsen utfört en rad dödliga attacker i grannlandet.

Källor: BBC, Reuters

ANNONS