Män och kvinnor som tatuerats av Tamotsu Horiyoshi visar upp verken 1970. Arkivbild.
Män och kvinnor som tatuerats av Tamotsu Horiyoshi visar upp verken 1970. Arkivbild.

Tatueringar tabubelagd gråzon i Japan

I Japan har tatueringar länge varit tabu och kopplas till kriminella gäng. Många badhus säger blankt nej till gaddade besökare. Tatuerarna befinner sig i sin tur i en oreglerad gråzon och en rättslig strid pågår om deras rätt att verka.

ANNONS
|

- Jag brukar gömma mina tatueringar när jag är ute bland folk. Många gillar inte tatueringar och jag vill inte göra någon obekväm, säger Nobu Isobe, som driver en liten tatueringsstudio i centrala Tokyo, till TT över telefon.

Japan har ett långt och komplicerat förhållande till tatueringar. På 1600-talet utfördes de som ett slags straff, medan det i modern tid har varit ett sätt för kriminella gäng att visa lojalitet. Trots att många helt vanliga japaner tatuerar sig i dag är kopplingen till maffian, yakuza, fortfarande stark.

ANNONS

Oviljan märks tydligt för den som besöker ett japanskt badhus. På många ställen finns väl synliga skyltar i entrén om att den tatuerade inte släpps in. Förbudet har sitt ursprung i att det var ett lätt sätt att bli av med kriminella gäster.

Man greps

- Människor ser en tatuering, och ser yakuza, i stället för att beundra det vackra i konstformen. Tills det förändras kommer tatueringarna att leva i en gråzon i Japan, säger Brian Ashcraft, som har skrivit en bok om japanska tatueringar, till nyhetsbyrån AFP.

För tre år sedan greps en tatuerare i staden Osaka, misstänkt för att ha brutit mot en 70 år gammal lag som förbjuder andra än läkare att utföra medicinska ingrepp. Myndigheterna hade tidigare utfärdat föreskrifter om att det rörde sig om medicinskt arbete, eftersom nålar används.

Osaka-tatueraren bestämde sig för att kämpa mot myndigheterna och nyligen kom en dom som gav honom rätt. Den har dock överklagats till Japans högsta domstol av åklagaren. En organisation har bildats som samlar japanska tatuerare för att branschen ska få en starkare röst.

ANNONS

Men alla är inte eniga. Särskilt bland tatuerare som har varit länge i branschen är tongångarna negativa. Tatueringar ska ha "ett stänk av det förbjudna i sig", har tatueraren Horiyoshi III sagt, skriver AFP.

"Arbeta i fred"

Nobu Isobe utbildade sig i Los Angeles och återvände till Tokyo för åtta år sedan. Han tatuerar vanligt folk, allt från restaurangbiträden till kontorsråttor – men han tror att de flesta döljer hans skapelser när de är på jobbet.

- Efterfrågan på tatueringar är inte så stor, men jag gör inte det här för att bli rik, så jag klarar mig, säger han.

Enligt Nobu Isobe är inte alla tatuerare glada över uppmärksamheten som har kommit med rättstvisten. Branschen är oreglerad och en del tycker att bråket riskerar att få upp myndigheternas ögon för tatuerarna, som hittills har fått verka ostört.

- Jag tycker att det är bra att kämpa vidare, men vissa tycker att det finns risker med all uppmärksamhet. Kanske hade det varit bättre att bara fortsätta arbeta i fred, lite under ytan, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Japan

Styre: Premiärminister Shinzo Abe styr landet sedan 2012.

Statsskick: Landet är en monarki. Statschef är kejsar Akihito.

Invånare: Japan har 126,8 miljoner invånare (2017).

Huvudstad: Tokyo med – exklusive förstäder – 8,9 miljoner invånare (2014).

Yta: 378835 kvadratkilometer (att jämföra med Sveriges 450295).

Källa: Landguiden

ANNONS