Louis Har och Fernando Simon Marman, bägge med israeliskt och argentinskt medborgarskap, kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza.
Louis Har och Fernando Simon Marman, bägge med israeliskt och argentinskt medborgarskap, kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza. Bild: IDF/AP/TT

Tårfyllt när gisslan återvände från Gaza

Fyra månaders fångenskap är till ända. Tårar, kramar och ett stort pressuppbåd mötte 70-årige Louis Har och 60-årige Fernando Simon Marman när de återvände till Israel.

ANNONS

Tidigt på måndagsmorgonen fick Louis Hars familj samtalet de väntat på.

– De sade att de hade Fernando och Louis och att vi skulle komma och träffa dem på sjukhuset, säger Louis Hars svärson Idan Bejerano enligt nyhetsbyrån AFP.

Fortfarande i chock hoppade familjen in i bilen. Väl framme blev det mycket tårar och kramar – men inte många ord, enligt Bejerano.

De båda männen, som kidnappades när kibbutzen Nir Yizhak anfölls av den militanta palestinska rörelsen Hamas den 7 oktober, fritogs under en gryningsräd i Rafah under natten mot måndagen. Uppemot 100 människor dödades i samband med fritagningen, merparten under de flygangrepp som fungerade som täckmantel för att kunna föra ut gisslan ur Rafah.

ANNONS

Har och Marman uppges vara vid förhållandevis god hälsa.

– Lyckligtvis för oss, som familj, räddades de i natt. Men jag måste säga att jobbet inte är slutfört, säger Idan Bejerano och uppmanar de israeliska myndigheterna att nå ett avtal med Hamas för att få fler gisslan frisläppta.

– Det israeliska folket behöver ett avtal. Inte i går, inte i morgon – i dag, säger Bejerano.

112 av de drygt 250 människor som kidnappades den 7 oktober har släppts eller fritagits. Runt 100 gisslan tros fortfarande vara vid liv i Gaza.

Israels svar på 7 oktober-attacken har varit skoningslöst. Dödstalet i Gaza närmar sig 30 000 – nästan hälften av dem barn, enligt de Hamastrogna hälsomyndigheterna.

Louis Har och Fernando Simon Marman ler efter att ha räddats från sin fångenskap i Gaza.
Louis Har och Fernando Simon Marman ler efter att ha räddats från sin fångenskap i Gaza. Bild: IDF/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS