Representanthusets majoritetspiska, Minnesotarepublikanen Tom Emmer, är en av nio ledamöter som kandiderar till posten som talman.
Representanthusets majoritetspiska, Minnesotarepublikanen Tom Emmer, är en av nio ledamöter som kandiderar till posten som talman. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT

Talmanscirkusen i USA: Nio vill ha jobbet

Tre veckor efter att Kevin McCarthy avsattes i en historisk omröstning är USA:s representanthus alltjämt utan talman.
Alla försök att ena den bångstyriga republikanska partigruppen har varit fruktlösa.
– Genant för Republikanerna. . . och landet, säger McCarthy till tv-kanalen NBC.

ANNONS
|

Ny vecka i Washington DC och nya försök att få fram en talman i vad som allt mer påminner om ett loopat avsnitt av tv-serien "House of cards".

De splittrade Republikanerna, som har majoriteten i representanthuset, är tillbaka på ruta ett. Detta efter att ha misslyckats med att rösta fram först majoritetsledaren Steve Scalise och sedan justitieutskottets ordförande Jim Jordan som talman.

Enande piska?

Nio republikaner har nu räckt upp handen och sagt att de är intresserade av jobbet. Under natten till tisdag ska partiet internt diskutera kandidaterna.

Den som i medier pekas ut som den mest sannolika kandidaten är partipiskan och Minnesotarepublikanen Tom Emmer.

ANNONS

Den 62-årige tidigare hockeyspelaren och partiordföranden är rankad som nummer tre i kammaren och anses åtnjuta högt förtroende. Han kan dock stöta på liknande problem som Steve Scalise, nämligen att Republikanernas ärkekonservativa falang säger nej med hänvisning till bristande stöd för expresident Donald Trump och en alltför partiöverskridande attityd, skriver tidningen The New York Times.

Kevin McCarthy ställer sig dock bakom Emmer.

– Han står högt ovan alla andra som kandiderar. Vi måste få honom vald den här veckan och gå vidare. Vi måste ena partiet och fokusera på vad landet behöver mest, säger McCarthy till NBC-programmet "Meet the press".

Nedstängning hotar

Utan talman ligger representanthusets arbete nere eftersom inga lagförslag kan godkännas.

Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång. Och den 17 november måste en ny budgetlösning vara på plats, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ner.

Representanthusets förra talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, låter sig intervjuas i Kapitolium.
Representanthusets förra talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, låter sig intervjuas i Kapitolium. Bild: Mariam Zuhaib/AP/TT

Bakgrund: Striden om talmansposten

Den 3 oktober tvingades representanthusets förre talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, bort från sin post genom en historisk omröstning. Skälet var främst kritik mot att McCarthy samarbetat med Demokraterna för att få till en budgetlösning och en höjning av USA:s skuldtak.

Bakom avsättningen låg en högerfalang inom Republikanerna, med Floridarepublikanen Matt Gaetz i spetsen. Gaetz är med i kammarens ärkekonservativa frihetsutskott (Freedom Caucus), som av princip vill se en liten statsapparat och låga skatter.

Efter avsättningen nominerade partigruppen först majoritetsledare Steve Scalise från Louisiana till talman, men han hoppade av när det stod klart att han inte kunde samla tillräckligt stöd.

Näste kandidat var Jim Jordan, ordförande i justitieutskottet, medgrundare av frihetsutskottet och en ledamot som står expresident Donald Trump nära. Han lyckades inte heller samla de röster som krävs, trots en intensiv övertalningskampanj och tre voteringar.

Republikanerna har inte heller kunnat enas om ett förslag att ge den temporäre talmannen Patrick McHenry, vars enda uppgift är utlysa voteringen om en ny talman, utökade befogenheter.

Republikanerna har 221 av representanthusets 433 besatta platser (två är vakanta), vilket innebär att nästa talman måste få 217 röster och således bara har ”råd” med fyra avhopp. Utan talman står kammarens arbete stilla och inga lagförslag kan godkännas.

De nio republikaner som nu meddelat att de kandiderar till talmansposten är: Tom Emmer från Minnesota, Kevin Hern från Oklahoma, Jack Bergman från Michigan, Austin Scott från Georgia, Mike Johnson från Louisiana, Pete Sessions från Texas, Dan Meuser från Pennsylvania, Gary Palmer från Alabama och Byron Donalds från Florida.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS