Mullah Nooruddin Turabi under sin intervju med AP. I dag är han chef över Afghanistans fängelser.
Mullah Nooruddin Turabi under sin intervju med AP. I dag är han chef över Afghanistans fängelser. Bild: Felipe Dana

Talibanerna: Avrättningar och stympningar återinförs

I en AP-intervju meddelar en av talibanernas grundare, Mullah Nooruddin Turabi, att både stympningar och avrättningar kommer återinföras för att straffa brottslingar. Turabi försvarar metoderna, men säger att de kan komma att ske bakom lyckta dörrar.

ANNONS
|

Sedan talibanerna tog över Afghanistan har de ihärdigt försökt framställa sig som mer toleranta och progressiva än senast de hade makten. Exempelvis tillåter de nu både mobiltelefoner och musik, dessutom säger de att kvinnor både kommer få studera och arbeta.

Vissa saker kommer dock vara desamma som förr, något medgrundaren och före detta justitieministern Mullah Nooruddin Turabi tillkännagav under en intervju med AP.

LÄS MER:Talibanerna: Flickor får gå i skolan "snart"

Viftar bort kritik

Offentliga stympningar och avrättningar var vanliga straff för tjuvar och mördare under talibanernas skräckvälde mellan 1996 och 2001. Nu, när de återtagit makten, meddelar Mullah Nooruddin Turabi att metoderna ska införas igen. Han verkar dock inte förstå varför omvärlden såg ogillande på straffen från första början.

ANNONS

– Alla kritiserade oss för straffen som utfärdades på arenorna, men vi har aldrig sagt något om andra länders lagar och straff, sade Turabi och fortsatte:

– Ingen kan säga till oss vad vi ska ha för lagar. Vi kommer följa islam och utforma våra lagar efter koranen.

Under det sena 90-talet utfördes straffen ofta inför manlig publik på Kabuls fotbollsarena och utanför Eid Gah-moskén, något världssamfundet starkt fördömde.

LÄS MER:En månad av talibanstyre – detta har hänt

”Att hugga av händer är nödvändigt för säkerheten”

Turabi, som i praktiken var chef över det dåvarande styrets religiösa polis, säger nu att straffen i stället kan komma att ske bakom lyckta dörrar. Trots det fortsätter han försvara straffens betydelse.

– Att hugga av händer är mycket nödvändigt för säkerheten, sade Turabi, och menade att det fungerar som ”ett avskräckande medel”.

Enligt AP ska vissa av de gamla straffmetoderna för mindre brott redan ha införts under den talibanska regimen. Vid åtminstone två tillfällen förra veckan sågs män köras omkring bakpå pickups, i syfte att förödmjuka dem för påstådda brott. Männen ska ha varit bundna, vissa med målade ansikten eller med bröd instoppat i munnen.

LÄS MER:Talibanerna vill utse FN-ambassadör

LÄS MER:Kvinnorätt och fria resor – EU:s krav för talibankontakt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS