EU-parlamentets talman Antonio Tajani kan bli ny premiärminister i Italien efter söndagens val.
EU-parlamentets talman Antonio Tajani kan bli ny premiärminister i Italien efter söndagens val.

Tajani har sagt ja till Berlusconi

EU-parlamentets talman Antonio Tajani ställer upp som kandidat till att bli premiärminister i Italien om veteranen och Forza Italia-ledaren Silvio Berlusconis högerkoalition får bilda regering efter valet på söndag.

ANNONS
|

Berlusconi själv får inte bli premiärminister. Han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019 som en del av straffet för skattebrott.

I veckan sade Berlusconi att hans förstahandsval som premiärminister är Antonio Tajani, men Tajani har inte öppet accepterat erbjudandet förrän nu.

Han skriver på Twitter och tackar Berlusconi för "hans respektfulla gest". "Jag har berättat för honom att jag är villig att tjäna Italien", twittrar Tajani.

Berlusconi själv välkomnade Tajanis tillkännagivande strax efter det att han medverkat i ett tv-program i en av sina tv-kanaler.

- Jag vet att det är synd att ta bort Antonio Tajani från Europa, men det är för Italiens bästa, säger Berlusconi.

ANNONS

Antonio Tajani var med och grundade Forza Italia 1994.

Den populistiska Femstjärnerörelsen spås få flest röster på söndag. Men eftersom partiet är ovilligt att samarbeta med andra partier kanske det ändå inte blir valets vinnare, utan i stället Silvio Berlusconis högerkoalition med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder.

TT-Reuters

ANNONS