Taiwans försvarsdepartement uppger att en ballong och 27 kinesiska flygplan observerats över den så kallade medianlinjen i Taiwansundet.
Taiwans försvarsdepartement uppger att en ballong och 27 kinesiska flygplan observerats över den så kallade medianlinjen i Taiwansundet. Bild: Chiang Ying-ying

Taiwan: Kinesisk ballong upptäckt

En kinesisk ballong ska ha korsat den så kallade medianlinjen i Taiwansundet som skiljer Fastlandskina från det självstyrande Taiwan, enligt det taiwanesiska försvaret.
"Ballongen färdades österut och försvann sedan", skriver departementet i ett uttalande.

ANNONS
|

Man gör även gällande att totalt 27 kinesiska flygplan ska ha tagit sig över linjen det senaste dygnet.

Kina har de senaste åren satt det demokratiska Taiwan – som man hävdar är en del kinesiskt territorium – under ett allt hårdare militärt och politiskt tryck. Pekings stridsflyg och fartyg opererar närapå dagligen runtomkring öriket.

Ovanligt att det sker nattetid

Att det sker nattetid hör dock till ovanligheterna, liksom ballonger.

I februari sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned vid Nordamerikas östkust, vilket ledde till spänningar mellan USA och Kina.

LÄS MER:Kina anklagar USA för att öka spänningar

LÄS MER:Fiskaren Arnel körde cirklar runt kinesiska kustbevakningen

LÄS MER:USA och Kina återupptar militära kontakter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS