Riskerar Alexander Hamilton Stephens att ryka? Statyn föreställande sydstaternas vicepresident under inbördeskriget är en av de som representanthuset vill plocka bort från parlamentet.
Riskerar Alexander Hamilton Stephens att ryka? Statyn föreställande sydstaternas vicepresident under inbördeskriget är en av de som representanthuset vill plocka bort från parlamentet. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Sydstatsstatyer sitter löst i USA:s parlament

ANNONS

USA:s representanthus har antagit ett förslag om att statyer föreställande personer som stred för sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget ska plockas bort från parlamentsbyggnaden Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Även tre statyer som föreställer personer som förespråkat slaveri och segregation ska enligt beslutet flyttas.

Men trots att förslaget passerat representanthuset så måste det även röstas igenom i senaten, som till skillnad från representanthuset domineras av Republikanerna. För att förslaget ska vinna laga kraft behöver det även godkännas av president Trump, som upprepade gånger rasat mot krav på att rensa bort sydstatsstatyer.

För många amerikaner är sydstatsymboler negativt laddade och statyer har blivit måltavlor under de senaste månadernas protester mot rasism och polisvåld i USA.

ANNONS

– Mina förfäder byggde parlamentsbyggnaden. Trots det finns det monument där tillägnade samma personer som förslavade mina förfäder, säger Karen Bass, demokratisk ledamot i representanthuset, och tillägger att sydstatsstatyerna för henne symboliserar "en acceptans av vit makt och rasism."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS