Lee Jae-myung anländer till ett förhör om mutanklagelser, 10 januari 2023. Nu har den hungerstrejkande partiledaren lagts in på sjukhus.
Lee Jae-myung anländer till ett förhör om mutanklagelser, 10 januari 2023. Nu har den hungerstrejkande partiledaren lagts in på sjukhus. Bild: Ahn Young-joon

Sydkoreas oppositionsledare inlagd på sjukhus

Sydkoreas främste oppositionsledare lades in på sjukhus under måndagen, efter flera dagars hungerstrejk mot regeringens politik. Samtidigt försöker landets åklagare få honom häktad, misstänkt för korruption.

ANNONS
|

Lee Jae-myung inledde sin hungerstrejk 31 augusti, enligt honom själv på grund av att regeringen misskötte ekonomin, att medias frihet var hotad och att Sydkorea inte lyckats stoppa utsläppet av spillvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima.

På måndagsmorgonen kände sig Jae-myung yr och fördes uttorkad med ambulans från nationalförsamlingen till sjukhus i Seoul, meddelar hans parti enligt Reuters.

Åklagare vill se honom häktad

Ledaren för regeringspartiet Folkets maktparti, Kim Gihyeon, har uppmanat sin rival att sluta fasta och sagt att han är redo att förhandla om politiska frågor.

Bara timmar efter att Lee Jae-myung förts till sjukhus meddelade åklagaren att han hade begärts häktad i en utredning om mutbrott. Han anklagas för att ha brustit i ansvar under sin tid som borgmästare i Seongnam, då ett utvecklingsprojekt gick med mångmiljonförluster. Han anklagas också för att mutbrott i samband med ett företag som misstänks ha fört cirka 80 miljoner kronor till Nordkorea illegalt. Lee Jae-myung nekar till alla anklagelser.

ANNONS

LÄS MER:Kim lämnar Ryssland med drönare i bagaget

LÄS MER:USA godkänner vapenaffär med Sydkorea

LÄS MER:Kims bepansrade tåg – utrustat för attack

ANNONS