Oppositionspartiet Democratic Alliance vill att Vladimir Putin grips om han anländer till Brics-mötet i Sydafrika i augusti. Frågan är om Putin kommer, eller inte.
Oppositionspartiet Democratic Alliance vill att Vladimir Putin grips om han anländer till Brics-mötet i Sydafrika i augusti. Frågan är om Putin kommer, eller inte. Bild: Gavriil Grigorov

Sydafrikas opposition: Grip Putin

Den ryske presidenten Vladimir Putin är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen i Haag. Nu vill den sydafrikanska oppositionen att han ska gripas om han deltar i Brics-ländernas möte i landet.

ANNONS
|

I augusti möts Brics-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, i Johannesburg. Det är oklart om Vladimir Putin, som hållit sig borta från internationella framträdanden sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 24 februari 2022, kommer delta.

Den ryske presidenten är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, för tvångsdeportering av ukrainska barn till Ryssland. Oppositionspartiet Democratic Alliance, DA, har lämnat in en ansökan till en domstol, för att se till att Putin grips och överlämnas till ICC om han besöker Sydafrika, rapporterar Politico.

”DA söker denna deklarerande order för att säkerställa att det inte finns någon rättslig tvetydighet angående det förfarande som ska följas, och de skyldigheter som åläggs staten, om president Putin sätter sin fot i Sydafrika," säger DA:s skuggjustitieminister Glynnis Breytenbach i partiets uttalande.

ANNONS

Oklart vem som kommer från Ryssland

Det sydafrikanska utrikesministeriet meddelade på tisdagen att det kommer bevilja immunitet för deltagarna vid Brics-mötet, något som man säger är standard för värdländer vid internationella toppmöten.

”Dessa immuniteter åsidosätter inte ett beslut som kan ha utfärdats av någon internationell trubinal mot någon deltagare i konferensen”, skriver ministeriet i ett uttalande.

Senast en världsledare som anklagats för krigsbrott besökte Sydafrika tvingades han lämna landet i förtid då han riskerade att bli arresterad. Då, 2015, handlade det om Sudans dåvarande president Omar al-Bashir som besökte Praetoria för ett toppmöte med Afrikanska unionen.

Ryssland har ännu inte bekräftat vem som kommer företräda landet på mötet, men Kremls talesperson Dmitrij Peskov sa på tisdagen att Ryssland skulle representeras ”på rätt nivå”.

LÄS MER:Putin: Vi stärker försvaret av Moskva

LÄS MER:Kreml: Putin informerades om attacken i realtid

LÄS MER:Våghalsiga operationer sträcker ut ryska armén

ANNONS