Republikanen Steve Scalise är nominerad till ny talman i representanthuset i USA – men han har inte stöd av alla sitt partis ledamöter.
Republikanen Steve Scalise är nominerad till ny talman i representanthuset i USA – men han har inte stöd av alla sitt partis ledamöter. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

Svettigt för republikaner att enas bakom talman

Det drar ihop sig till talmansomröstning i USA:s kongress. Men det ser inte ut att bli en smärtfri process och många befarar en upprepning från förra talmansvalet då det krävdes 15 omröstningar innan en ny talman var vald. Republikanerna är knappast mindre splittrade nu än vad de var då.

ANNONS
|

Republikanerna har nominerat Steve Scalise till ny talman i representanthuset efter att partivännen Kevin McCarthy tvingades lämna posten i förra veckan.

Men det är inte alls självklart att frågan om vem som får toppjobbet därmed är besvarad – innan han nominerades i onsdags hölls en sluten omröstning som Steve Scalice vann med knapp marginal mot sin rival, Trumpfavoriten Jim Jordan.

Röstsiffrorna blev endast 113–99 till Scalises fördel och flera ledamöter som röstade på Jordan har uttryckt att de inte avser stödja Scalise när det är dags för hela representanthuset att rösta om vem som ska bli talman.

Representanthuset i limbo

Om samtliga ledamöter är närvarande i kammaren behöver Scalise 217 röster för att vinna talmansvalet, men bedömningen är att det blir ett jättejobb att få med sig många av hans nuvarande motståndare för att ett val ska kunna genomföras snabbt och utan gnissel. Enligt nyhetsbyrån AFP bedöms Scalise ha omkring 30 ledamöter i sitt eget parti emot sig.

ANNONS

En offentlig strid – likt den företrädaren McCarthy genomgick för nio månader sedan då 15 omröstningar krävdes – kan knappast komma vid ett sämre tillfälle för republikanerna som har en knapp majoritet i representanthuset.

Representanthuset har befunnit sig i ett slags limbo sedan Kevin McCarthy tvingades bort i början av oktober. Sedan dess har den i princip ledarlösa kammaren inte kunnat godkänna några lagförslag eller Vita husets begäran om nödhjälp till Israel – USA:s främsta allierade i Mellanöstern – i kriget mot terrorstämplade Hamas.

USA:s expresident Donald Trump har varit tydlig med att han stod bakom rivalen Jim Jordan, och Trump har hittills inte sagt något om att han svängt och nu stödjer Scalise.

Skjuten under välgörenhetsmatch

Den 58-årige Scalise har varit ställföreträdande talman under McCarthy och partiets chefsinpiskare. Han uppfattas som socialt skicklig, erfaren och som en brobryggare mellan de hårdföra konservativa ledamöterna å ena sidan och den republikanska huvudfåran å andra sidan.

År 2017 blev Scalise skjuten under en välgörenhetsmatch i baseball och skadades svårt. Det krävdes flera operationer innan han kunde bli återställd.

Den misstänkte gärningsmannen var en uttalad antirepublikan, sköts ihjäl av polisen efter dådet som ägde rum den 14 juni i delstaten Virginia.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2023 startade det 118:e kongressmötet.

Kongressen består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I det republikanledda representanthuset sitter i nuläget 222 republikaner och 212 demokrater. En plats är vakant.

I senaten har Demokraterna 48 platser och stöd av tre oberoende ledamöter, vilket ger partiet majoriteten. Republikanerna har 49 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år. Deras mandatperioder löper omlott, vartannat år tar omkring en tredjedel av senatorernas mandatperioder slut.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: USA:s kongress, House Press Gallery

ANNONS