Sveriges försvarsminister är orolig att Trump inte kommer hålla de avtal USA tecknat med Sverige.
Sveriges försvarsminister är orolig att Trump inte kommer hålla de avtal USA tecknat med Sverige.

Sveriges försvarsminister orolig för Trump

Sverige kommer att söka garantier från USA:s nyvalde president Donald Trump om att det nyligen tecknade försvarssamarbetsavtalet kommer att gälla när den nya administrationen tar över. Den oron uttrycker försvarsminister Peter Hultqvist för nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Efter år av stigande spänningar med Ryssland i Östersjöområdet undertecknade Sverige och USA en avsiktsförklaring i juni för att öka försvarssamarbetet. Affären omfattar gemensamma övningar och anpassning av teknik och metoder för en gemensam NATO-standard.

– Han har genom sina handlingar i valkampanjen gett upphov till en lång rad frågetecken, säger Sveriges försvarsminister PeterHultqvist, till nyhetsbyrån Reuters.

Under sin valkampanj Trump hotade att överge amerikanska allierade i Europa. Ifall de inte investerar tillräckligt mycket pengar i försvar. Han har även prisat Rysslands president Vladimir Putin för hans ledarskap.

–Men vi antar att alla kontrakt och avtal som vi och andra länder har undertecknat med USA fortfarande gäller, menar Hultqvist.

ANNONS

Vill ha svar om Nato

Hultqvist saatt han även kommer söka garantier för Trumps inställning till Nato, Europa och även ta reda på hur han ser på relationen med Ryssland.

–Vi kommer kontakta den nya administrationen så snart det finns en strukturatt kommunicera med, sa försvarsminister PeterHultqvist.

I slutet av förra månaden rapporterade Ryska medier att landet kraftigt uppgraderateldkraften på sinÖstersjöflotta. Detta har gjortsgenom att utöka flottan med örlogsfartyg beväpnade kryssningsmissiler med lång räckvidd.

ANNONS