I Zambia finns tre svenska leverantörer till gruvorna: Sandvik, Epiroc (tidigare Atlas Copco) och SKF. Ingen av dem redovisar öppet vinsten från sin verksamhet i landet. I stället slås resultaten från verksamheter och dotterbolag i olika länder samman globalt eller i större regioner, vilket de alla förklarar med konkurrensskäl.
LÄS MER:Jakten på koppar tvingar bybor att flytta
”Detaljerade landuppgifter skulle kunna ge konkurrenter eller blivande konkurrenter viktiga ledtrådar om våra affärsbeslut, vår strategi och lönsamhet”, skriver Sandviks presschef Martin Blomgren i ett mejl.
Följer OECD:s riktlinjer
Patrick Chanda är landchef för Epiroc i Zambia, där företaget varit verksamt i snart 70 år. När han får frågor om transparens och land-för-land-rapportering ser han oförstående ut.
– Jag har aldrig upplevt att det skulle vara ett problem, säger han.
Omsättningen i landet är hemlig, men företaget har runt 200 anställda här och levererar maskiner, borrar och rör till i stort sett i alla större gruvor i Zambia.
– De senaste 20 åren har vi sett enorma investeringar i gruvnäringen, som har öppnat möjligheter för leverantörer som oss att växa, förklarar Chanda.
De har inget krav på öppenhet, vilket är ett enormt problem.
Såväl Atlas Copco som Sandvik och SKF har listats bland världens mest hållbara företag. Transparens ingår i FN:s globala hållbarhetsmål, men företagen hänvisar hellre till att de följer OECD:s riktlinjer för internprissättning. Det är vanligt men inte tillräckligt, enligt Rachel Etter-Phoya på Tax Justice Network (TJN).
– De har inget krav på öppenhet, vilket är ett enormt problem.
Hon förklarar att skatteplanering och i vissa fall även skatteflykt är utbrett inom gruvnäringen och drabbar utvecklingsländer hårt. Mellan 1970 och 2010 beräknas Afrika söder om Sahara ha förlorat över nio biljoner kronor i kapitalflykt, vilket är mer än fem gånger så mycket som ländernas sammanlagda statsskulder.
TJN är en av flera organisationer som lobbar för land-för-land-rapportering.
– Då kan man se var den ekonomiska aktiviteten sker och var den borde skattas, till skillnad från företag som har dotterbolag i Nederländerna, British Virgin Ilands eller liknande, för att kunna flytta vinsten dit, förklarar Etter-Phoya.
Steg åt rätt håll
Hon säger att de bestämmelser för större företag med huvudkontor i EU och Kanada som finns idag är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckliga då de inte innebär automatiskt utbyte av detaljerad information mellan skattemyndigheter.
I SKF:s skattepolicy står att transparens är viktigt och att företaget ska skatta i de länder där vinsterna genereras. ”Finansiell rapportering är något som kontinuerligt förändras och vi kommer fortsätta bevaka och anpassa vår framtida rapportering”, skriver företagets kommunikationsdirektör Theo Kjellberg i ett mejl.
Även Patrick Chanda på Epiroc öppnar för mer transparens i framtiden.
– Idealt sett så vore det logiskt om alla var transparenta. Jag hoppas att det är någonting att sträva emot, säger han.