Svenska Andréa på tsunamidrabbade Tonga: ”Gick fram och tillbaka i panik”

Tidigare i januari inträffade ett massivt vulkanutbrott i Tonga vars chockvågor nådde halvvägs runt jordklotet. I princip all kommunikation med öarna försvann i samband med utbrottet. Nu berättar svenska Andréa Sunna som bor på Tonga hur livet på ön har varit sedan vulkanutbrottet.
"Det kändes som att jorden under oss skulle slitas isär”, skriver Andréa i ett meddelande till GP.

ANNONS
|

Den 15 januari fick undervattensvulkanen Hunga i Tonga ett stort utbrott. Krafterna i vulkanutbrottet motsvarade hundratals Hirsoshimabomber, uppger en forskare vid Nasa. Innehåll från vulkanen flög så högt som fyra mil under utbrottet.

– Vi tror att mängden energi som frigjordes av utbrottet motsvarade någonstans mellan fem och 30 miljoner ton TNT [ett typ av sprängämne, reds.anm], säger Nasa-forskaren Jim Garvin i ett pressmeddelande enligt TT.

LÄS MER:Nasa: Vulkanutbrottet som hundratals Hiroshima

Andréa Sunna bor sedan några år tillbaka på Tonga och är för närvarande bosatt i Holonga, en by på ön Tongatapu som huvudön i Tonga tillsammans med sin pojkvän, hans familj och sina djur: en hund, tre katter och åtta grisar. När GP väl når Andréa är det över meddelande på sociala medier. All telefonkommunikation får gå via satellittelefon efter att undervattensledningarna gått sönder och det är ytterst svårt att få kontakt med området från utlandet.

ANNONS

”Strax innan jul hade vulkanen sitt första utbrott på några år. Det var inget vi gjorde något större väsen av. Runt jul och nyår satt vi ute på kvällen och kollade på blixtarna från vulkanen men det slog mig aldrig att något mer skulle hända”, skriver hon i ett meddelade.

"Gick inte att fly undan varken trycket eller ljudet”

Hon berättar att dagen innan det stora utbrottet var hon iväg på en liten shoppingrunda och såg då att vattnet i havet betedde sig konstigt.

”Det liksom sögs ut väldigt snabbt. Då blev jag rädd eftersom jag visste att det var ett tecken på tsunami så jag vände direkt och åkte inåt land”, skriver hon.

Hon berättar att på kvällen den 15 januari var hon hemma hos sin chef på kalas där hon hjälpt till att ordna med maten. Plötsligt blev det väldigt varmt, det började mullra och så exploderade himlen.

”Min chefs bror pekade i riktning mot vulkanen och vi såg ett stort moln formas snabbt. Hela marken började skaka och det följdes av flera explosioner. Ljudet var så högt att det kändes som att jag skulle bli döv och tryckvågorna fick håret att fladdra. Jag gick fram och tillbaka i panik och började hyperventilera för det gick inte att fly undan varken trycket eller det höga ljudet. Jag minns att jag upprepade meningen ”what are we going to do?”. Det kändes som om jorden under oss skulle slitas isär”, skriver Andréa.

ANNONS

LÄS MER:Vulkanens ljudvågor gick tre varv runt jorden

Hon försökte då få kontakt med sin familj i Sverige och lyckades nå både sin pappa, sin äldre syster och sin mamma. Hon berättar att hon lyckats lugna sig lite när det plötsligt börjar regna sten från vulkanutbrottet, alla gick inomhus och snart kom det fler människor som tagit sig från den närmsta staden inåt land.

Elen försvann och under kvällen höll de gudstjänst i mörkret, bad och sjöng psalmer. Det slutade snart att regna sten och istället föll aska. Hon berättar att landskapet snart såg ut att vara taget från en postapokalyptisk film, helt täckt av aska.

”Vårt hus och mina djur har klarat sig, förutom det tjocka lagret aska. På två dagar städade vi upp närmre tre ton aska. Ca 4,5 kilo per kvadratmeter. Men dagarna efter utbrottet har varit tuffa. El och vatten försvinner då och då i flera timmar och varenda bil som kör förbi påminner mig om mullret från vulkanen”, skriver hon.

”Ligger döda fiskar och andra djur över hela byn”

I samband med vulkanutbrottet bildades flera tsunamivågor som svepte över önationen. Hårdast drabbades de öarna som ligger närmast vulkanen. Åtminstone två byar har utplånats helt men exakt hur stora skadorna är och hur många som har omkommit är svårt att veta eftersom kommunikationen ligger nere.

ANNONS

Andréa berättar att de var helt omedvetna om förödelsen vid kusten på andra sidan ön ända tills hon efter några dagar fick tag på sin vän som äger ett resort där. Hennes vän hade också märkt att vattnet började bete sig märkligt och packade då ihop familjen och körde inåt land samtidigt som de varnade människorna de passerade.

”Deras by och grannbyn blev nästan helt utplånade av tsunamivågorna. Byns gravplats ska vara helt förstörd och kropparna där har försvunnit. Det ligger döda fiskar och andra djur över hela byn. Hennes man sa att det var tur att de såg vattnet och lyckades evakuera alla. Annars hade de kommit tillbaka till byn och plockat undan kroppar istället för bråte”.

Flera länder har börjar leverera förnödenheter till Tonga, bland annat Australien, Nya Zeeland och Japan.

Enligt beräkningar från FN har omkring 80 procent, cirka 84 000 människor, av Tongas befolkning påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin.

LÄS MER:Covid-utbrott stoppar hjälp till Tonga

LÄS MER:Australisk hjälpleverans framme på Tonga

Vulkanutbrottet i Tonga

Den 15 januari fick undervattensvulkanen Hunga ett stort utbrott. Hunga ligger i närheten av önationen Tonga och vulkanen utlöste tsunamier som nådde hela vägen till Nya Zeeland och orsakade översvämningar i Kalifornien, USA.

Chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort.

Förödelsen på Tongas öar är massiv efter utbrottet och hjälp från andra länder har haft svårt att nå fram till följd av askan.

Källa: TT

ANNONS