Svensk robot används för rysk propaganda om Nord Stream

Ryska medier har uppmärksammat att en minröjare hittades vid Nord Stream år 2015 och påstår att den ska komma från en Nato-övning. I själva verket var det en svensk undervattensfarkost som kommit på vift – men som nu används i den ryska propagandan.

ANNONS
|

I ryska medier har man börjat uppmärksamma en minröjare som hittades vid Nord Stream år 2015, men som nu kopplas samman med det misstänkta sabotaget som skedde i slutet på september i år.

Den ryska nyhetssidan Interfax skriver att i samband med det ”industriella terroristdådet” är ett annat “djuphavsodjur” intressant och uppger att undervattensfarkosten ska ha tillhört Nato.

– Det här är ett välkänt fall. Den 6 november 2015, genomfördes en planerad inspektion av Nord Stream 1-gasledningen och man upptäckte Natos undervattenminröjare Sea Fox, säger Sergej Kuprijanov, enligt Interfax.

– Det här är hur Nato-övningar är, när en militär sprängladdning ligger precis under vår gasledning.

ANNONS

Men i själva verket rör det inte sig om en Nato-ägd minröjare, utan en svensk sådan som tappades bort under en övning år 2014.

Den svenska marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson uppger till Expressen att det ska ha varit en undervattensfarkost som var utrustad med en mindre sprängladdning, en kamera och en sonar som används för minröjning.

Farkosten var cirka en meter lång och styrs med en kabel som gick av under övningen år 2014. Enligt Försvarsmakten ska den sen ha drivit cirka 80 sjömil tills den hamnade vid gasledningen ute på internationellt vatten.

Vidare uppger Interfax att amerikanska helikoptrar och militärflygplan ska ha befunnit sig på platsen dagarna innan det misstänkta sabotaget på Nord Stream.

– När man kopplar samman all denna fakta får man en mycket uppenbar slutsats. Plus att det finns ett motiv som ligger på ytan, säger Sergej Kuprijanov.

Marinen tog hand om minröjaren

Enligt Jimmie Adamsson kontaktades marinen av de som inspekterat gasledningarna och det svenska försvaret kallades dit för att omhänderta den.

Robotens sprängladdning ska ha neutraliserats kort efter att kontakten bröts när kabeln gick av. Dessutom menar Jimmie Adamsson att sprängladdningen var så pass svag att den inte hade kunnat skada gasledningen på ett allvarligt sätt.

ANNONS

– Den har inte kraften att göra det som hände där ute, säger Jimmie Adamsson till Expressen.

Händelsen som inträffade 2015 ledde inte till några konflikter med Ryssland, utan som Jimmy Adamsson minns det ska Ryssland ha tackat Sverige för att de kom och tog bort minröjaren.

LÄS MER:Nya ryska krav om insyn i Nord Stream-utredning

LÄS MER:Expert: Nord Stream bör kunna repareras

LÄS MER:Polen: Läcka i ledning för rysk olja

ANNONS