Satellitbild över östra Donetsk.
Satellitbild över östra Donetsk.

Svensk inför rätta i Donetsk

Enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass, kommer en svensk att ställas inför rätta i Donetsk för att ha stridit som legosoldat för den ukrainska försvarsmakten.

ANNONS
|

Den ryska nyhetsbyrån skriver att en svensk, en kroat och tre brittiska medborgare kommer att ställas inför rätta i Donetsk, som är en ryskkontrollerad utbrytarregion i Ukraina.

Anledningen, enligt nyhetsbyrån, är att svensken tillsammans med de andra fyra personerna ska ha deltagit i försvaret av Azovtal i Mariupol i maj, då ryska styrkor tog över stålverket, skriver Expressen.

Det var i början av juli som rysk statsmedia rapporterade att en svensk tillfångatagits i Donetsk-området och misstänks för att ha stridit som legosoldat, vilket betraktas som en brott med dödsstraff på straffskalan.

UD: Arbetar för att få klarhet i uppgifterna

Två brittiska medborgare dömdes i slutet på juni till döden på samma anklagelsepunkt. Deras straff har ännu inte verkställts.

ANNONS

Svenska Utrikesdepartementet arbetade först med att få klarhet i om uppgifterna stämmer. Under måndagskvällen bekräftar man för Sveriges Radio att en svensk man är frihetsberövad men man vill inte säga i vilken ukrainsk region.

LÄS MER:Zelenskyj: Ryska styrkor flyttas söderut

LÄS MER:Uppgifter: Drönarattack mot ryska flottan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS