Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran.
Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran. Bild: Stena Bulk

Svensk brittiskflaggad tanker konfiskerad av Iran

Den brittiskflaggade svenskägda tankern Stena Impero har konfiskerats av Iran, uppger det iranska revolutionsgardet. Det bekräftas av det svenska rederiet som säger att inga svenskar är ombord. Ytterligare ett tankfartyg – som är brittiskägt – bordades av revolutionsgardet, men tilläts senare på kvällen att fortsätta, enligt rederiet.

ANNONS

Det svenskägda fartyget var på väg till Saudiarabien när det beslagtogs på fredagen. Rederibolaget Stena Bulk bekräftar att "oidentifierade mindre båtar och en helikopter" närmade sig fartyget Stena Impero i Hormuzsundet vid klockan 17 svensk tid. Fartyget befann sig då på internationellt vatten.

Fartyget ska sedan ha ändrat kurs mot den iranska ön Qeshm, där revolutionsgardet har en militärbas, rapporterar The Guardian.

"Vi kan för närvarande inte kontakta fartyget", skriver Stena Bulk i ett uttalande.

23 personer befinner sig ombord på fartyget. Enligt Stena Bulk finns inga rapporter om att någon har skadats.

Inga svenskar ombord

Erik Hånell är vd för rederiet Stena Bulk som äger det konfiskerade fartyget.

ANNONS

-Vi håller på att undersöka exakt vad det är som skett. De har gått in på iranskt vatten av någon anledning, säger Erik Hånell till TT.

-Det är inga svenskar ombord.

Revolutionsgardet, som är en gren av den iranska försvarsmakten, hävdar att fartyget brutit mot internationella regelverk för sjöfart, bland annat genom att stänga av en spårsändare samt genom att ha ignorerat varningar från revolutionsgardets fartyg, skriver den statliga iranska nyhetsbyrån Irna enligt Reuters.

"Extremt bekymrande"

Ytterligare en oljetanker, brittiskägda Liberiaflaggade Mesdar, gjorde en skarp gir norrut mot Iran då det passerade genom Hormuzsundet vid klockan 18 svensk tid, skriver Reuters. Vid 22-tiden bekräftade Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt att även det fartyget beslagtagits av Iran.

-Jag är extremt bekymrad över att iranska myndigheter beslagtagit två fartyg i Hormuzsundet, säger Hunt till Reuters.

Även USA fördömer vad som beskrivs som Irans "eskalerande våld", skriver AFP.

Strax efter klockan 23 meddelade dock skeppets rederi att Mesdar givits fri lejd att fortsätta igen. Revolutionsgardet bordade fartyget vid 18.30 svensk tid, men lämnade det några timmar senare, uppger rederiet Norbulk enligt Reuters.

Fredagens konfiskeringar av skepp kommer sedan Gibraltars högsta juridiska instans beslutat att en iransk oljetanker som beslagtagits i Gibraltar efter misstankar om att den var på väg till Syrien med olja i strid med EU:s sanktioner får hållas kvar i ytterligare 30 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Har tidigare varnat

Supertankern Grace 1, med 2,1 miljoner fat olja ombord, stoppades av brittiska marinen och polisen i det brittiskkontrollerade territoriet den 4 juli. Iran förnekar att fartyget var på väg till Syrien och har kallat kvarhållandet "sjöröveri".

Den 10 juli varnade Mohsen Rezai, rådgivare till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, för att Iran kan komma att hämnas.

-Om Storbritannien inte släpper den iranska tankern är de relevanta myndigheterna förpliktigade att vidta motsvarande åtgärder och kvarhålla en brittisk tanker, sade Rezai då.

I torsdags beslagtog revolutionsgardet det Panamaflaggade fartyget Riah som man anklagar för att ha smugglat bränsle i Persiska viken. Endast knapphändig information har släppts om det fartyget, som tros tillhöra ett bolag i Förenade arabemiraten.

Filip Norman/TT

Carl V Andersson/TT

Joel Malmén/TT

Den iranska beslagtagna oljetankern Grace 1 (till höger) i vattnen utanför Gibraltar den 4 juli. Arkivbild.
Den iranska beslagtagna oljetankern Grace 1 (till höger) i vattnen utanför Gibraltar den 4 juli. Arkivbild. Bild: Marcos Moreno/AP/TT
ANNONS