En ny studie från forskare på Pekings universitet visar på att jordens inre kärna har slutat snurra – och att den kan börja rotera åt andra hållet i stället.
En ny studie från forskare på Pekings universitet visar på att jordens inre kärna har slutat snurra – och att den kan börja rotera åt andra hållet i stället. Bild: Nasa / AP

Studien visar: Jordens kärna slutar att snurra – kan börja rotera åt andra hållet

Forskare har upptäckt att jordens kärna kan sluta rotera. Nu tror de att den även kan börja byta håll och att kärnans rotationer sker i cykler, rapporterar Vice.

ANNONS
|

Under den fasta, tunna jordskorpan och den elastiska, varma manteln finns jordens inre kärna. En solid metallkula, som sannolikt består främst av järn och lite nickel, vars temperaturer kan nå över 4 000 grader.

Trots att världens forskare inte direkt kan mäta förändringar i jordens kärna så kan de analysera seismisk aktivitet i jorden, som ger en fingervisning om vad som händer i planetens inre. Forskarna vet till exempel att jordens kärna snurrar, men de vet inte hur snabbt det går eller hur pass ombytlig dess hastighet är.

Men en ny studie som två forskare vid Pekings universitet gjort visar på överraskande fynd – nämligen att jordens inre kärna nästan helt slutat att rotera under det senaste decenniet.

ANNONS

– Jordens inre kärna är som en planet inom en planet, säger Xiadong Song, seismolog och en av huvudförfattarna av studien, enligt The New York Times.

Kärnan stannar – sen kan det vända

Det som forskarna Yi Yang och Xiaodong Song kommit fram till är att jordens inre kärna kommer att stanna – och sedan börja rotera åt andra hållet. Enligt deras nya forskning, som släpptes på måndagen i Nature Geoscience, så kan kärnans rotationer gå i pendlande cykler.

Tänk dig en bordsfläkt som rör sig åt ett håll innan den långsamt stannar och byter riktning. Det är ungefär sådana cykler som forskarna tänker sig att kärnan går igenom, bara det att kärnan roterar åt ett håll i runt 30 till 35 år innan den stannar till och byter riktning.

Det här har de kommit fram till genom att ha studerat den seismiska aktiviteten runt jordens kärna. Forskarna tror att i början på 1970-talet så slutade kärnan att snurra. Sedan dess började den gradvis att rotera i en östlig riktning, tills att den så småningom passerat till och med jordens egen rotationshastighet. Efter det började den bromsa in, fram tills dess att kärnan verkar ha stannat någon gång mellan 2009 och 2011.

ANNONS

Efter det har den accelererat igen, denna gången åt en västlig riktning, och förväntas att bromsa in och stå helt stilla igen på 2040-talet.

"Det finns två stora krafter som verkar på den inre kärnan," skriver forskarna Yang och Song i ett mejl till Vice och fortsätter:

"Om de två krafterna inte är balanserade, kommer den inre kärnan att accelerera eller bromsa in. Både magnetfältet och jordens rotation har en stark regelbunden återkomst på 60 till 70 år. Vi tror att elektromagnetiska krafter och gravitationskrafter driver den föreslagna 70-års perioden av den inre kärnans svängningar."

Kan finnas koppling till klimatcykler

Yang och Song menar att för oss människor på jorden så kommer den förändrade rotationen troligtvis inte att märkas av, men däremot tror de att det finns kopplingar till jordens klimatcykler. Till exempel, menar de, så finns det kopplingar mellan dessa 70 år långa cyklerna och jordens medeltemperatur och havsnivåer.

Nästa steg för forskarna är att bygga ”kvantitativa modeller” av de fysiska mekanismerna för att se hur de pendlande rotationerna kan fungera och för att kunna övervaka hur rotationen förändras i framtiden, uppger Yang och Song.

"Vi förväntar oss att den kommer att rotera västerut i förhållande till jordens yta under de kommande åren och decennierna”, skriver de i sin studie.

ANNONS

LÄS MER:Chans att se den ”gröna kometen” i natt

LÄS MER:Larmet: Stjärnorna försvinner från himlen

LÄS MER:Forskare vill undersöka svar till utomjordingar

ANNONS