Alexander Stubb vid sin valvaka i Helsingfors på valkvällen.
Alexander Stubb vid sin valvaka i Helsingfors på valkvällen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP/TT

Stubb blir Finlands president efter vänligt val

Alexander Stubb blir Finlands president.
Den tidigare statsministern besegrar Pekka Haavisto – om än med liten marginal – och de två famnades om i en valrörelse som präglats av samförstånd.
– Demokratin vann i dag, utropar Stubb på sin segerfest i Helsingfors.

ANNONS

Stubb vinner med 51,6 procent av rösterna. Segermarginalen var mindre än den som opinionsundersökningarna hade spått på förhand.

Samlingspartisten kommer därmed att efterträda sin oerhört populäre partikamrat Sauli Niinistö, som har suttit på posten i tolv år. Stubb blir republikens 13:e president.

På en segerrusig valvaka i Helsingfors skanderar publiken "Alex, Alex, Alex" när han lyfter fram sin familj, tackar dem och säger att han älskar dem. Stubb lovar åhörarna att han kommer att göra "allt han kan" för Finlands intressen under kommande sex år och vara en enande kraft i en besvärlig tid.

"En av de finaste"

Pekka Haavisto, miljöpartisten som har ställt upp utan partifärg, förlorar sitt tredje presidentval. Alla gånger har det skett i andra omgången. Han tackar Alexander Stubb för en god match och säger att det har varit ett nöje.

ANNONS

– Jag anser att Finlands republik kommer att få en bra president. Alexander Stubb är en bra person för detta ämbete, säger Haavisto i en första kommentar till Yle.

Vinnare och förlorare skulle egentligen skiljas åt, men när Pekka Haavisto återvände till besvikna anhängare på sin valvaka så hade han med sig en gäst. Alexander Stubb klev ut på scenen och famnade om honom, rapporterar finländska medier som var där.

– Du är en av de finaste människor jag någonsin har träffat, sade Stubb till Haavisto, och kramade även om hans make.

Ska ringa Kristersson

Sveriges statsminister Ulf Kristersson gratulerar Alexander Stubb i sociala medier, men har också hört av sig direkt till honom med ett meddelande, berättar den blivande presidenten Stubb.

– Jag kommer nog att ringa Ulf som snarast, vi är goda vänner, säger Stubb till TT i valvakans publikhav, där han omringas av medier, anhängare och sina egna initialer i form av stora ballonger.

– Vi kommer säkert att prata om vår säkerhetssituation och Sveriges Natomedlemskap.

Inget att bråka om

Avgående president Sauli Niinistö gratulerar bägge kandidater till en väl genomförd –och ärlig – valrörelse.

Vid tidigare presidentval har Natofrågan varit en naturlig stötesten, men inte nu. Stubb och Haavisto var eniga i de allra flesta frågor och lovordade varandra som kompetenta kandidater.

ANNONS

Presidentrollen innebär ett särskilt ansvar, sade Alexander Stubb till TT när han mötte väljare i Helsingfors dagen före valdagen:

– Och för oss är utrikespolitiken existentiell. Det betyder att vi har en ganska stark konsensus, speciellt nu när vi är Natomedlemmar. Det är onödigt att bråka om saker som det inte lönar sig att bråka om.

Finlands nya president Alexander Stubb på valvakan i Helsingfors.
Finlands nya president Alexander Stubb på valvakan i Helsingfors. Bild: Martin Mederyd Hårdh/TT
Alexander Stubb kysser sin fru, Suzanne Innes-Stubb, efter att segern utropats.
Alexander Stubb kysser sin fru, Suzanne Innes-Stubb, efter att segern utropats. Bild: Emmi Korhonen/AP/TT

Fakta: Alexander Stubb

55-årige Alexander Stubb doktorerade på EU-frågor vid London School of Economics 1999.

Han företräder borgerliga Samlingspartiet, som är svenska Moderaternas systerparti i Finland.

Mellan 2004–2008 var Stubb Europaparlamentariker och 2011–2017 var han riksdagsledamot hemma i Finland.

2008–2011 var Stubb utrikesminister, Europa- och utrikeshandelsminister 2011–2014, statsminister 2014–2015, och finansminister 2015–2016.

Sedan 2020 är han professor vid European University Institute i Italien.

Stubb är gift och har två barn. Han har skrivit flera böcker och är en flitig idrottsman, som bland annat ägnar sig åt triathlon, golf och skidåkning. Han talar fem språk – både finska och svenska – men beskriver sig hellre som tvåspråkig än som finlandssvensk.

Bakgrund: Två gick vidare

Alexander Stubb och Pekka Haavisto gick vidare från den första valomgången för två veckor sedan. Totalt ställde tio kandidater upp och för att någon skulle vinna redan då krävdes en seger med minst 50 procent av rösterna.

I den första omgången fick Stubb, som företräder borgerliga Samlingspartiet (Moderaternas systerparti i Finland), 27,2 procent av rösterna. Pekka Haavisto, med bakgrund i miljöpartiet De gröna, men som ställt upp som obunden kandidat, fick 25,8 procent.

Bakom dem var Sannfinländarnas Jussi Halla-Aho och Centerns Olli Rehn närmaste utmanare. Under de två veckornas valrörelse inför omgång två sades kampen främst stå om deras väljare.

I Finland är presidentens viktigaste ansvar utrikespolitiken, i samverkan med regeringen. Presidenten är också formellt överbefälhavare. Presidenten utser även regeringen, som måste godkännas av riksdagen.

ANNONS