Överstelöjtnant Johan Huovinen. är lärare i militär strategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan. Arkivbild.
Överstelöjtnant Johan Huovinen. är lärare i militär strategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Strateg: Otrolig skillnad med 42 stridsplan

President Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina ska få 42 stridsplan av typen F-16.
Antalet förvånar militärstrategen Johan Huovinen.
– Numerären kommer att göra en otrolig skillnad.

ANNONS
|

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) sade på en presskonferens på flygbasen Skrydstrup att Danmark ska leverera 19 stridsflyg av typ F-16. Nederländerna har ännu inte bekräftat antalet de lovat att ge till Ukraina, men har sammanlagt 42 plan.

Uppgiften om en total leverans av 42 stridsflyg kommer från president Zelenskyj.

Stämmer antalet innebär det en enorm skillnad för den ukrainska militären.

– Jag trodde att det skulle röra sig om tolv plan, kanske arton. Men nu kan man genomföra verksamhet dygnet runt. Flera kärror kan vara uppe och man hinner serva dem däremellan. Det ger också en uthållighet, säger överstelöjtnant Huovinen, militärstrateg och lärare på Försvarshögskolan i Stockholm.

ANNONS

Förberedelser krävs

Han poängterar att leveranser tar tid, kanske med tolv plan i taget under våren. Sedan ska flygbaser förberedas och luftskyddas, förutom pilotträning.

Men rent militärt innebär leveranserna en förändring.

– Attacker lär främst röra infrastrukturen: broar, flygbaser, ammunitionslager och ledningsplatser. Det här blir ett komplement, tidigare har man använt (robotsystem) som Himars och Storm shadow. Men stridsflygen når längre.

TT: Kan planen attackera frontlinjer där strider man mot man nu sker?

– Ja, det är möjligt. De kan ha den rollen, där piloterna får målen utpekade för sig – men då måste de ha eldgivningsstöd som pekar ut mål med laser. Då ligger planen ofta i patrullbana och går in och gör en insats och återvänder till patrullbanan.

Ökad amerikansk inblandning

Men det gäller att skydda stridsplanen som sannolikt inte ska bekämpa mål i Ryssland. Ett nedskjutet F-16 skulle vara ett mycket allvarligt bakslag då hemlig teknik skulle kunna granskas av Ryssland.

– Jag kan inte dra mig till minnes att USA eller någon av dess allierade någonsin har fått ett plan av typ F-16 nedskjutet, säger Huovinen.

Det ryska svaret kommer likväl bli skarpt.

– Moskva kommer att peka på att det är USA som indirekt godkänt leveransen, och då rör det sig om tekniköverföring. Ryssland kommer då att säga att den amerikanska inblandningen har ökat, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS