Storseger för Boris Johnson i brittiska valet

Premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet får 365 platser i det brittiska parlamentet när samtliga röster räknats. Därmed säkrar Johnson den färdväg han stakat ut för Storbritannien. Brexit den 31 januari, en gir åt höger och full kontroll över maktens boning på 10 Downing street. Labours fall var näst intill fullständigt.

ANNONS
|

Konservativa partiet dominerar det brittiska parlamentet efter jordskredsseger i valet. Partiet får 365 platser av 650 i underhuset, Labour får 203 mandat och Liberaldemokraterna får 11 platser när samtliga röster räknats, rapporterar Reuters. Konservativa partiet får 48 fler än i valet för två år sedan.

Det slutgilltiga resultatet kunde offentliggöras sedan valsedlarna hämtats från stormdrabbade Scillyöarna, den sista oräknade valkretsen.

Oppositionen, i alla fall i England, är för tillfället utplånad. Både Labours ledare Jeremy Corbyn och Liberaldemokraternas ledare Jo Swinson meddelar att de avgår. Corbyn efter årsskiftet och Swinson direkt.

Röster räknas i skotska Glasgow.
Röster räknas i skotska Glasgow. Bild: Andrew Milligan/AP/TT

Boris Johnson, som redan säkrat makten i det egna partiet genom att tränga bort dem som var emot honom, kan nu styra Storbritannien på ett konservativt sätt som landet inte sett sedan Margaret Thatcher var premiärminister.

ANNONS

Talande resultat

Talande var resultatet i Workington, längst upp i nordvästra England. Sedan 1918 har distriktet gått till Labour i samtliga val utom ett, 1976. Nu förlorade det socialdemokratiska partiet igen. Och distrikt i nästan hela Storbritannien följde efter. Från Wolverhampton till Ynys Môn i Wales.

Symboliskt nog förlorade Labour bland annat Tony Blairs gamla valdistrikt Sedgefield, och i Bolsover i Derbyshire förlorade Dennis Skinner det mandat han själv haft sedan 1970.

Tories uttalade taktik att "riva den röda muren" lyckades mycket tack vare brexit, där väljarna visade att de inte litar på Labours politik. Den första sprickan i muren kom när Blyth Valley, allra längst upp i nordvästra England, gick till Tories. Distriktet har varit Labour-styrt sedan det infördes 1950.

– Vi trodde aldrig att vi skulle få Blyth Valley. Jag hörde att en konservativ kandidat i Hexham sa att "vi kommer ta Blyth Valley" för ett par dagar sedan och jag tyckte att han var lite väl optimistisk. Men han hade rätt och det var en spektakulär seger, säger George Osborne, tidigare parlamentariker för Tories och finansminister, enligt The Guardian.

SNP starkt framåt

Men inte bara Tories jublade under natten. I Skottland gick det skotska nationalistpartiet SNP framåt och tar 48 av de 59 skotska mandaten. Resultatet fick de skotska nationalisterna att åter hoppas på en folkomröstning om ett självständigt Skottland.

ANNONS

– Boris Johnson måste respektera att den skotska regeringen i Edinburgh redan har ett mandat att besluta om en folkomröstning, säger SNP:s ledare för partigruppen i London, Ian Blackford, enligt Reuters.

Sämre gick det för Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson, som förlorade sin valkrets East Dunbartonshire. En besviken Swinson varnade i sitt tal för nationalism och stängda gränser.

– Vissa kommer att jubla över den nationalistiska vågen som sveper fram på båda sidor gränsen (mellan England och Skottland), men låt mig säga här och nu, att för miljoner av människor kommer resultatet föra med sig fruktan och bestörtning, och det i en tid när folk letar efter hopp.

Så här har det gått i de tre brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat – och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

ANNONS