Stormen Xavier skördar liv i Europa

Stormen Xavier härjar i norra Europa. Orkanvindar slår till mot flera länder – bara i Tyskland har sju personer dött under torsdagen, enligt TT. Stormen känns också av i delar av Sverige.

ANNONS
|

Tåg, flyg och kollektivtrafik ställdes under torsdagen in på grund av stormen Xavier som har härjat i norra och östra Tyskland. Istaden Brandenburg har fyra människor dött, uppger Spiegel. Ytterligare två personer har dött i sina fordon i Hamburg. Enligt Süddeutche Zeitunghar totalt sju personer dött i samband med stormbyarna – och den har också känts av i Sverige.

– På Hanö iSkåne har man haft 17 meter per sekund och 24 meter per sekund i byvindarna, säger Ian Engblom, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Orkanstyrka

Stormen kommer under de närmsta dagarna att dra sig österut mot Polen för att sedan nå Ryssland, berättar meteorologen. Just nu slår den mot flera länder i centrala Europa.

ANNONS

– Det är orkanstyrka i byvindarna i både Tyskland och Belgien.Även Nederländerna har haft storm på några håll, säger Ian Engblom.

Det var totalstopp i tågtrafiken i norra Tyskland under delar av torsdagen efter att träd blåst ner på rälsen, uppger Spiegel. Tågresenärer uppmanades att ta sig av vid närmaste station och invänta information.Under fredagen var det fortfarande kraftiga störningar i trafiken och Süddeoutche Zeitung menar att tågförseningar är att vänta även i inledningen av helgen. I Tyskland har byvindarna varit uppe i 34 meter per sekund och i Belgien i 39 meter per sekund.

–Det är ett lågtryck som är så pass kraftigt att vindarna går upp i stormstyrka, säger Ian Engblom.

Skördar liv

Räddningstjänsten i Berlin har utfärdat en varning och uppmanar människor att stanna inne. Den tyska polisen har rapporterat in trafikolyckor från flera håll i Tyskland, med flera skadade personer. Exakt hur många är i nuläget oklart. Räddningstjänsten i Hamburg rapporterade att man hade över 800 insatser kopplade till ovädret.

Skador rapporteras från olika håll i Tyskland. Bland annat ska en flytande kran ha ramlat in i en fiskebåt och sedan slagit i en lyxyacht. Skadorna efter Xavier kommer sammanlagt sannolikt att uppgå till miljontals euro bara i Tyskland, uppger Spiegel.

ANNONS

Omfattande tågstopp

Många människor har fastnat i kollektivtrafiken i olika delar av landet under dagen. Cirka 400 personer som färdades på ett tåg på väg från Berlin till Amsterdam ska fastnat i staden Bad Bentheim, precis på gränsen till Nederländerna. Till slut fick tågresenärerna räddas av personal från räddningstjänst och Röda korset som hjälpte de strandsatta resenärerna till en sporthall i ett gymnasium som omvandlats till ett akutboende, skriver Spiegel.

Tusentals hushåll i Tyskland har också blivit utan el efter stormen.

ANNONS