Bild tagen av en trafikkamera i Saltdalen, strax öster om Bodø. Stormvindarna i kombination med nederbörd har gjort att Norge stängt flera vägar i landet.
Bild tagen av en trafikkamera i Saltdalen, strax öster om Bodø. Stormvindarna i kombination med nederbörd har gjort att Norge stängt flera vägar i landet. Bild: Webkamera Statens Vegvesen

Stormen Ingunn drar in över Sverige – har nått orkanstyrka

I jämtländska Stekenjokk uppmättes orkanvindar på 51,8 meter per sekund under morgonen. Även på västkusten blåser det rejält när norska Ingunn drar in mot Sverige.
– Det är ett nytt svenskt rekord om siffrorna bekräftas, säger Linnea Rehn Wittskog på SMHI.

ANNONS
|

VG, som har sammanställt vindstyrkorna från mätstationer i Norges kommuner i realtid, rapporterar att Trøndelagsregionen och Nordland varit värst drabbat under natten.

Allra hårdast har stormen slagit mot kommunen Leka i Trøndelag, där vindhastigheter uppemot 51,5 meter per sekund i byarna uppmätts.

På torsdagen var det fortsatt blåsigt i delar av Norge.

"Bodø, Salten och Vesterålen ingår i extremvädervarningen på röd nivå. I detta område kommer vinden att vara starkast på torsdag morgon och förmiddag med extremt kraftiga vindbyar och kraftig nordvästlig storm, möjligen orkanutsatta platser”, skriver den norska motsvarigheten till SMHI på plattformen X.

ANNONS

I just Bodø har läget varit extremt under torsdagen – och invånarna har uppmanats stanna inne medan hela staden stängts ner.

Når Sverige på torsdagen

Under natten och inpå torsdagsmorgonen kommer ovädret att dra vidare till norra Sverige, där SMHI har utfärdat orangea varningar för vind i kombination med snöfall.

Med stormen kommer en kallfront som märks av i hela Sverige, så även i Västsverige.

– Ni kommer märka av den i form av regn och att det blir blåsigt, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Vindarna kommer att vara hårda till mycket hårda. Allra närmast kusten kan det till och med bli stormbyar. Vindarna kommer att tillta under kvällen.

– Det kommer sedan hålla sig ganska jämnblåsigt under större delen av natten och morgondagen, säger Emma Rosengren.

Samtidigt kommer det bli en del sol under torsdagen – så det kan vara värt att trotsa Ingunn och ta sig utomhus ändå.

– Det kommer inte att blåsa så mycket så vi har känt att vi måste varna för det. Kanske att små lösa föremål kan flyga iväg, men inte mer än det, säger Emma Rosengren.

LÄS MER:Så slår stormen Ingunn mot Västsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS