Storbritanniens finansminister får sparken

Under fredagseftermiddagen fick den brittiske finansministern Kwasi Kwarteng sparken efter budgetkaoset i landet, rapporterar brittiska medier. Den tidigare utrikesministern Jeremy Hunt kommer ta över posten, bekräftar premiärminister Liz Truss.

ANNONS
|

Den brittiska ekonomin har under den senaste tiden skakats efter att den nya regeringen lanserat ett paket med skattesänkningar som ifrågasatts av marknadsaktörer.

Just nu håller Storbritannien på att besluta om en ”minibudget”, som handlar om en rad ekonomiska beslut som inte är en del av den officiella årsbudgeten. Tanken är att minibudgeten ska stärka den brittiska ekonomin och vända den pågående ”levnadskostnadskrisen” i landet.

I sin minibudget presenterade finansministern Kwasi Kwarteng vad han beskrev som de största skattesänkningarna man sett under en generation, vilket The Guardian rapporterar.

Vid lunchtid, svensk tid, började det ryktas om att den brittiska finansministern Kwasi Kwarteng fått sparken, något som BBC och Sky News senare kunde bekräfta strax innan 14-tiden.

ANNONS

Kort därefter bekräftade Kwasi Kwarteng att han blivit ombedd att avgå och att han accepterat att göra det. Han har då suttit som finansminister i tre veckor.

Kwasi Kwarteng befann sig i amerikanska Washington men har avbrutit sin tjänsteresa och återvänt hem till Storbritannien på fredagen – något som brittiska medier beskriver som ”ovanligt”.

Det här har hänt – skattesänkningsförslag och finanskaos

I september presenterade den nya brittiska regeringen en så kallad minibudget. I den föreslås skattesänkningar på 45 miljarder pund, som inte är finansierade.

Marknaden reagerade mycket häftigt. Pundet fullkomligt rasade mot dollarn. Räntorna steg.

Den brittiska centralbanken Bank of England deklarerade att man var beredd att höja räntan så mycket som krävdes, och började också stödköpa statsobligationer i stor skala.

Den 28 september tog IMF Storbritannien "i örat" och uppmanade den brittiska regeringen att tänka om och dra tillbaka sitt förslag. Men redan dagen efter deklarerade Liz Truss att hon inte tänker dra tillbaka förslaget.

Kort därefter blev det dock en total ”kovändning”.

Beskedet att premiärministern Liz Truss och hennes finansministern Kwasi Kwarteng beslutat att släppa förslaget om stora skattesänkningar för välbeställda britter togs emot med stor lättnad, men uppgavs även innebära ett ”politiskt magplask” för Truss och Kwarteng.

Liz Truss berättade på fredagens presskonferens att regeringen backar från ännu en skattesänkning: att inte att frysa bolagsskatten. Det betyder att skatten kommer stiga från 19 till 25 procent, vilket innebär en höjning med 18 miljarder pund per år, cirka 230 miljarder svenska kronor, rapporterar BBC.

ANNONS

Enligt den oberoende tankesmedjan Resolution Foundation innebär fredagens besked att Truzz dragit tillbaka 45 procent av sina ursprungliga skattesänkningar.

Jeremy Hunt utses till ny finansminister

Hon medgav att delar av minibudgeten gick ”längre och snabbare än marknaderna förväntade sig”. Journalistkåren ifrågasatte varför hon tänker sitta kvar på posten som premiärminister medan Kwarteng fick avgå för att han förde den politik hon själv krävt.

Liz Truss respons var att hon var ”absolut fast besluten” att se till sitt löfte om ekonomisk tillväxt och att hon var ”otroligt ledsen” över att förlora Kwarteng som minister.

Hon tillade sedan att hennes nyutnämnde finansminister, Jeremy Hunt, ”delar hennes vision, enligt BBC.

Storbritanniens nye finansminister Jeremy Hunt har tidigare varit brittisk utrikesminister och kulturminister under OS i London 2012.
Storbritanniens nye finansminister Jeremy Hunt har tidigare varit brittisk utrikesminister och kulturminister under OS i London 2012. Bild: Alberto Pezzali

Jeremy Hunt var utrikesminister under Theresa Mays regering. Han har även varit kulturminister när David Cameron ledde landet och hade då en viktig roll under OS i London 2012, skriver BBC.

Hunt valdes in som ledamot i det brittiska parlamentets underhus 2005 och utmanade Boris Johnson i det konservativa ledarskapsvalet 2019. Där slutade Hunt tvåa.

Han försökte utan framgång bli ledare på nytt i år när Liz Truss till slut valdes som ny ledare för Konservativa partiet. Även Hunt har tidigare lovat att sänka bolagsskatten, enligt BBC.

Jeremy Hunt tar över finansministerposten vid en kritisk punkt för den brittiska ekonomin med stigande inflation och många britter som lider av höga elräkningar och andra levnadskostnader.

ANNONS

Kritiken mot Truss växer – även inom partiet

Flera medlemmar inom det Konservativa partiet, Tory, har kritiserat Truss efter fredagens presskonferens.

– Jag röstade på Liz men jag tror hon utsett sin efterträdare (Jeremy Hunt). Hemskt. Tyvärr tror jag att det påskyndade slutet för henne, sa en parlamentsledamot till BBC.

En tidigare minister sa:

– Jag kan inte se hur hon överlever. Det var hennes politik.

Ytterligare en tidigare minister beskriver Truss presskonferens som ”en bilkrasch – jag tror inte hon överlever det här”.

Skottlands försteminister, Nicola Sturgeon, säger att Liz Truss är ”olämplig att inneha ämbetet som premiärminister”, skriver BBC.

Samtidigt får Truss uppbackning från flera statsråd. En av dem är transportminister Anne-Marie Trevelyan.

– Det hon gör är att leverera ett brett program. Hon har kommit fram till slutsatsen att alla skatteändringar vid samma tillfälle är för mycket för marknaden att klara av på kort sikt, eftersom det finns så många globala störningar.

LÄS MER:Allt trögare inom brittisk ekonomi

LÄS MER:30 tuffa dagar för Truss – sitter redan löst

LÄS MER:Brittiska beskedet ett "politiskt pladask"

LÄS MER:Ekonom: Truss leker med elden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS