Första generationens raketer för kärnvapenstridsspetsar av amerikansk modell. Storbritannien planerar att utöka sin arsenal. Arkivbild.
Första generationens raketer för kärnvapenstridsspetsar av amerikansk modell. Storbritannien planerar att utöka sin arsenal. Arkivbild. Bild: Susan Montoya Bryan/AP/TT

Storbritannien planerar kärnvapenökning

Den brittiska regeringen meddelar att landet ska utöka sitt lager av kärnvapen.

ANNONS
|

Beslutet innebär att Storbritannien gör avsteg från den nedrustning som inleddes efter kalla krigets slut.

Regeringens granskning av försvars-, säkerhets- och utrikespolitiken har kommit till slutsatsen att ökade hotbilder inte längre motiverar en minskning av antalet kärnvapenstridsspetsar.

"Storbritannien kommer att sikta på ett lager av kärnvapen som inte överstiger 260 stridsspetsar" skriver regeringen i slutsatsen.

Enligt forskningsinstitutet Sipri har Storbritannien omkring 120 operativa kärnvapenstridsspetsar, och sammanlagt 215 kärnvapenstridsspetsar i januari 2020. Det är en ökning med 15 jämfört med 2019.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS