Storbritannien inför nya flygregler

ANNONS
|

Redan igår kunde amerikanska medier rapportera om USA:s nya flygkrav som riktar sig mot ett 13-tal länder. Nu kommer rapporter om att även Storbritannien inför ett liknande förbud.

LÄS MER:USA förbjuder flygpassagerare att ta med större elektronik

Storbritannien följer

Samtidigt har Storbritanniens regering enats om att skärpa säkerheten för direktflyg från Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten, Tunisien och Saudiarabien, säger premiärminister Theresa Mays talesperson, enligt Reuters.

Passagerare kommer inte att få ta med sig telefoner, datorer eller surfplattor som är längre än 16 centimeter, bredare än 9,3 centimeter och tjockare än 1,5 centimeter in i kabinen. Säkerhetsskäl anges som grund till åtgärden.

ANNONS

-Man har ganska länge misstänkt att elektronisk utrustning som tas in i ett flygplan kan innehålla sprängmedel, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll och fortsätter:

-Nu finns det amerikanska källor som pekar på att det pågår en tillverkning av den här typen av bomber som är svåra att upptäcka i "securityn", som alltså kan tas in i kabinen.

Gäller 13 länder

The Guardian skriver att reglerna omfattar bolag i 13 länder, bland annat Royal Jordanian Airlines och Saudi Arabian Airlines. Det senare har informerat sina kunder om att reglerna gäller från och med onsdag, rapporterar CNN. Enligt nyhetsbyrån Reuters berör de även flyg därifrån som går via Kanada.

AFP rapporterar att de amerikanska myndigheterna sagt att bagagerestriktionerna gäller nio flygbolag från åtta länder, som har fått 96 timmar på sig att sätta reglerna i verket. Inget av bolagen är från USA.

Att föreskrifterna, som inte kommenterats av Vita huset ännu, bara gäller flyg från Mellanöstern och Nordafrika tror Hans Kjäll beror på hotbilden mot USA i det området.

-Hotbilden finns ju främst i Mellanöstern, och då skulle man kunna tänka sig att målet är flygningar med destination i USA.

TT: Men en terrorist i Mellanöstern kan väl lika gärna flyga från exempelvis Paris?

-Ja, men "securityn" bedöms vara högre i Västeuropa än i Mellanöstern. Med vissa undantag. Några flygplatser har mycket hög "security" i Mellanöstern.

ANNONS

Drabbar även svenskar

Fler åtgärder kan vara att vänta, tror Hans Kjäll.

-TSA anser att ungefär 150 internationella flygplatser som i dag trafikeras av amerikanska flygbolag inte når upp till de krav man ställer vad gäller "securityn". Det finns mycket att göra på flygplatssidan, och det gäller både utrustning och personal.

-Konsekvensen kommer naturligtvis på sikt att bli att man höjer "security"-nivån, framför allt på de flygplatserna man i dag vet inte lever upp till kraven.

Även svenska resenärer kommer att omfattas av de nya reglerna, förutsatt att de reser från de aktuella länderna, enligt Hans Kjäll.

ANNONS