Storbritannien erkänner djur som kännande varelser

I Storbritannien är djur på väg att erkännas som kännande varelser, vilket ses som en framgång för djurrättsorganisationer. Det är en i raden av nya åtgärder landets regering vidtar för att stärka djurens rättigheter.
– Vi är en nation av djurälskare, säger miljöministern George Eustice till The Guardian.

ANNONS
|

Landet regeringen vill även stifta lagar som stoppar den mesta exporten av levande djur samt importen av jakttroféer, som elfenben och hajfenor.

Även maträtten foie gras (gåslever), där ankor eller gäss göds upp för att blir extra feta innan de slaktas, kan komma att förbjudas.

Vissa åtgärder, som att microchippa katter och förbjuda människor att ha primater som husdjur, har förarbetats under flera år. Andra – som att begränsa exporten av levande djur – har djurrättsaktivister stridit för i decennier.

LÄS MER:Leoparder rymde – djurparken larmade inte allmänheten

– Vi är en nation av djurälskare och var det första landet i världen som införde djurvälfärdslagar. Vår plan för djurvälfärd ska levererar på vårt löfte att förbjuda export av levande djur för slakt och gödning, förbjuda att ha primater som husdjur, och stifta en ny lag för att stoppa valpsmuggling. Som en självständig nation har vi nu möjlighet att gå ännu längre för att bygga på våra fantastiska tidigare insatser. säger landets miljöminister George Eustice.

ANNONS

Fåglar i bur godkänns fortfarande

Vissa saker djurrättsorganisationer krävt, som förbjud av fåglar i bur och grisar i trånga inhägnader, har inte skett. Dessa frågor ska dock utredas ytterligare och bönder ska erbjudas morötter för att på sikt förbättra djurens villkor.

James West, talesperson för lobbyorganisationen Compassion in World Farmning, är framförallt nöjd med de exportförbud som införs.

– Vi har kampanjat för detta i decennier. Det är hög tid att denna elaka och onödiga handel äntligen får ett slut, säger han till The Guardian.

ANNONS