Storbritannien begraver sin drottning

Det är dags att säga farväl till en hel epok.
Storbritannien och hela världen tar nu avsked av drottning Elizabeth II i en storslagen statsbegravning i London.

ANNONS
|

Allmänheten har köat i dagar och väntat i hela nätter för att ge en sista hälsning till den drottning som stundtals kändes nästan som evig.

Nu är det dags.

Vid klockan tolv i dag inleds statsbegravningen i Westminster Abbey med tusentals gäster på plats och kanske upp till en miljon människor på gatorna i London.

Många har funnits på plats i dagar längs den kortegeväg som drottningens kista sedan ska färdas på väg mot själva begravningsplatsen i Windsor.

– Vi har filtar med oss och sovsäckar och godis. Det ska nog gå bra, säger Ivy Pickering, som ställt upp sig längs paradgatan The Mall.

ANNONS

– Jag var här vid jubileet också (när drottningen i somras firade 70 år på tronen), men då trodde vi inte att det skulle ta slut så snabbt. Det är ledsamt – men inte oväntat, säger hon.

Fakta: Hållpunkterna i dag

Här är klockslagen – med svensk tid – att ha koll på under måndagen:

07.30: Vakan i Westminster Hall avslutas, sedan allmänheten i fyra dagar haft möjlighet att passera förbi drottningens kista.

09.00: Dörrarna öppnas för de första begravningsgästerna att anlända till Westminster Abbey.

11.44: Drottningens kista förs på en lavett från Westminster Hall över Parliament Square till Westminster Abbey.

12.00: Statsbegravningen inleds, ledd av dekanen av Westminster, David Hoyle, och med predikan av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

12.55: Ceremonin avslutas med tapto och två tysta minuter.

13.15: Drottningens kista förs i procession från Westminster Abbey, längs The Mall, förbi Buckingham Palace och genom Green Park till Wellington Arch i Hyde Park Corner.

14.00 (cirka): Kistan lastas på bil och förs till Windsor.

16.00: Ny procession, nu genom Windsor fram till St George's Chapel.

17.00: Själva begravningsceremonin tar vid, nu ledd av dekanen av Windsor, David Connor. Avslutas med att kistan sänks ner i det kungliga valvet, cirka kl 17.45.

20.30: Privat familjeceremoni, där drottningen läggs att vila intill maken prins Philip, som avled i fjol.

Källa: BBC

Churchill till Truss

Elizabeth II knyter ihop Storbritanniens – och hela världens – moderna historia. Hon föddes strax efter första världskriget, upplevde det andra som frivillig bilkårist och tillträdde tronen när Sir Winston Churchill fortfarande var premiärminister.

Han var född 1874. Dagens premiärminister Liz Truss – den sista som Elizabeth hann ta emot – är född 1975.

Elizabeth hann träffa 15 brittiska premiärministrar och 13 presidenter i USA. När hon kom på statsbesök till Sverige 1956 var nuvarande kung Carl XVI Gustaf inte ens tio år gammal.

Nu tillhör han och drottning Silvia de många inbjudna majestäterna på plats i London. Här finns även Danmarks drottning Margrethe, Norges kung Harald och drottning Sonia, Japans kejsar Naruhito och kejsarinnan Masako med flera.

Bland övriga gäster märks USA:s president Joe Biden, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Kungen vandrar

Storbritanniens nye kung – Charles III – kommer att vandra närmast efter sin mors kista när den förs till Westminster Abbey, med sönerna prins William och prins Harry intill sig.

ANNONS

Under ceremonin väntas bland annat högläsning från premiärminister Truss.

I processionen och längs kortegevägen deltar soldater från allehanda vapenslag i Storbritannien och det brittiska samväldet, men också representanter för polisen och sjukvården.

Sedan ska alla försöka ta sig hem också.

Redan på förhand varnas för stora förseningar när allmänheten ska lämna området.

– Man får sätta sig och ta en kaffe någonstans och ta det lugnt bara, så ska det nog gå bra, säger Ivy från Bournemouth.

Rojalisten Ivy Pickering förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen. Storbritannien förbereder sig inför drottning Elizabeths begravning på måndagen.
Rojalisten Ivy Pickering förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen. Storbritannien förbereder sig inför drottning Elizabeths begravning på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
USA:s president Joe Biden skriver i kondoleansboken för drottning Elizabeth på Lancaster House i London.
USA:s president Joe Biden skriver i kondoleansboken för drottning Elizabeth på Lancaster House i London. Bild: Susan Walsh/AP/TT
Kung Charles III tillsammans med premiärminister Liz Truss i Buckingham Palace i söndags.
Kung Charles III tillsammans med premiärminister Liz Truss i Buckingham Palace i söndags. Bild: Kirsty O'Connor/AP/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS